Люис Хамилтън спечели своята пета световна титла след като завърши четвърти в състезанието за Голямата награда на Мексико във Формула 1 и си осигури отличието два кръга преди края на сезона.

Първото място и трофеят от Мексико пък е за Макс Ферстапен, който направи отлично състезание и завърши с време - 1:38:28.851.

На втора и трета позиция финишираха Себастиан Фетел - 1:38:46.167 и Кими Райконен - 1:39:18.765. Четвъртият Хамилтън бе с време - 1:39:47.589.

След финала Люис Химилтън, който се изравни с легендата Хуан Мануел Фанджо, получи по радиото поздравления и от холивудския актьор Уил Смит с думите: "Така се правят нещата, точно както съм те учил. Така се кара!" 

Хамилтън вече е на две световни титли от великия Михаел Шумахер, който има семем.

Британецът тръгна добре и излезе втори още на старта, но изпита проблеми по време на състезанието и не предmриемаше по-големи рискове. 

За сметка на това след отличния си старт Макс Ферстапен поведе колоната и не изпусна водачеството, печелейки за втори пореден път надпреварата в Мексико.

Даниел Рикиардо, който тръгна първи, отпадна 10 обиколки преди края на състезанието.

Шампионска радост за Люис Хамилтън

Заслужен триумф на Макс Ферстапен на подиума

Люис: Успехът е резултат от работата през цялата година

Люис Хамилтън

източник: Gulliver/GettyImages

Класиране в Гран при на Мексико, кръг от световния шампионат във Формула 1:

1. Макс Ферстапен (Холандия, Ред Бул) - 1:38.28,851 часа
2. Себастиан Фетел (Германия, Ферари) - 0.17,316
3. Кими Райконен (Финландия, Ферари) - 0.49,914
4. Люис Хамилтън (Великобритания, Мерцедес) - 1.18,738
5. Валтери Ботас (Финландия, Мерцедес) - 1 обиколка
6. Нико Хюлкенберг (Германия, Рено) - 2 обиколки

Генерално класиране:
1. Люис Хамилтън (Мерцедес) - 358 точки - шампион
2. Себастиан Фетел (Ферари) - 294
3. Кими Райконен (Ферари) - 236
4. Валтери Ботас (Мерцедес) - 227
5. Макс Ферстапен (Ред Бул) - 216
6. Даниел Рикиардо (Ред Бул) -146

Класиране при конструкторите:
1. Мерцедес - 585
2. Ферари - 530
3. Ред Бул - 362 


РАЗВИТИЕТО НА СЪСТЕЗАНИЕТО:

Състезанието вече започна Макс Ферстапен поведе колоната. Люис Хамилтън стартира отлично и излезе втори. Даниел Рикиардо остана на трета позиция, следван от Себастиан Фетел и Валтери Ботас.

Естебан Окон бе ударен от Нико Хюлкенберг при старта, а проблеми в трафика заради удара имаше и за Фернандо Алонсо, който бе принуден да излезе от пистата, а малко по-късно приключи състезанието в Мексико.

Към 15-ата обиколка в надпреварата начело бе Себастиан Фетел, който не е спирал в бокса, следван от Макс Ферстапен, Кими Райконен, Люис Хамилтън и Даниел Рикиардо.

Себастиан Фетел смени гумите в 18-ата обиколка, а последен от лидерите спря Кими Райконен малко след Фетел.

Състезанието бе повлияно и от виртуална кола за сигурност в 31-ата обиколка след като една по-рано Карлос Сайнс приключи надпреварата заради проблеми с болида. Начело остава Макс Ферстапен следван от Люис Хамилтън, Даниел Рикиардо и Себастиан Фетел.

Към 22-ата обиколка колоната водеха Макс Ферстапен и Люис Хамилтън, следвани от Рикиардо, Фетел, Ботас и Райконен, който е шести. При тази ситуация Хамилтън трябва да завърши до седмо място, за да стане световен шампион.

Себастиан Фетел изпревари Люис Хамилтън в 39-ата обиколка и излезе втори след Макс Ферстапен. Хамилтън остана трети следван от Даниел Рикиардо.

Местният любимец Серхио Перес също отпадна от състезанието в 40-ата обиколка.

Към 42-ата Ферстапен продължава да води колоната, на второ място се движи Фетел, а Хамилтън, който гледа към петата си световна титла е трети. Следват Рикиардо, Ботас и Хамилтън.

Люис Хамилтън изпита сериозни проблеми с гумите и излезе за кратко от пистата в 46-ата обиколка, като бе изпреварен от Даниел Рикиардо.

Начело към 51-ата обиколка на Гран при на Мексико във Формула 1 е Макс Ферстапен. Втори и трети бяха Даниел Рикиардо и Себастиан Фетел. Райконен е четвърти, а Люис Хамилтън пети.

Шест обиколки по-късно битката за място на подиума продължава. Лидер е Ферстапен, втори - Даниел Рикиардо, а трети - Себастиан Фетел. Кими Райконен и Люис Хамилтън продължават да се движат четвърти и пети, като при тази ситуация британецът все още печели достатъчно, за да стане отново световен шампион.

Заради повреда в 61- ата обиколка от надпреварата отпадна Даниел Рикиардо. По-малко от 10 обиколки преди края начело бе Макс Ферстапен, който в крайна сметка триумфира в Мексико.


Страхотен старт за Хамилтън, Ферстапен поведе в Мексико

Ранно отпадане за Фернандо Алонсо

Даниел Рикиардо не успя да завърши Гран при на Мексико