Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън твърдо поддържа мнението, че неговият голям съперник през последните няколко години – Себастиан Фетел е нарушил правилата в Гран При на Азербайджан и с действията си е създал опасен прецедент. Асът на Мерцедес има претенции за начина, по който германският му конкурент поднови състезанието след прибирането на първата кола за сигурност.

Общо два пъти колата за сигурност се появи на уличното трасе в Баку, като първият беше още в края на откриващата обиколка заради серията инциденти по трасето и разпръснатите отломки. По това време Фетел водеше пред Хамилтън, а колата за сигурност се прибра в питлейна в 5-ата обиколка, което беше сигналът за предстоящия рестарт. Той пък зависеше изцяло от пилота на Ферари.

Джентълменът Хамилтън: Нереално е, че победих в Баку

Дългата старт-финална права в Баку има потенциал за драматичен рестарт, тъй като водещата кола трябва да се стреми да не изпреварва колата за сигурност преди прибирането ѝ. В случая Фетел доста забави рестарта, което е позволено по принцип, а същевременно подгряваше гумите си като ускоряваше и натискаше спирачките, преди в крайна сметка да настъпи газта.

Член 39.13 от спортните регулации гласи, че „за да се избегне вероятността от инциденти преди завръщането на колата за сигурност в бокса, от мига, в който фаровете на колата угаснат, пилотите трябва да продължат с темпо, което не включва неравномерно ускорение или спиране, нито пък маневри, които застрашават другите пилоти или пречат на рестарта”. Макар самият текст да позволява интерпретации от страна на стюардите, тъкмо по тази точка Хамилтън е убеден, че Фетел е нарушил правилата.

„Правилата сочат, че когато колата за сигурност се прибере, не е позволено да има тръгване и спиране, тръгване и спиране”, коментира британецът. „Не ти е позволено да настъпиш газта, а после да натиснеш спирачка, за да излъжеш човека зад гърба си. Нормално, ако това правило го няма, ще сториш тъкмо това, защото в крайна сметка ще ги изненадаш. Това обаче не е разрешено.”

„Имаш правото да се движиш на зигзаг, но не и да тръгваш и да спираш. Това е против правилата. Ако се вгледате във всички примери – особено четирите рестарта, които проведоха миналия сезон – изобщо не постъпих така и се съобразих с правилата.”

„Още в Австралия Себастиан ускори, а после спря, поради което едва не се забих в него. В Баку го направиш към 4 пъти. Трябва да обсъдя този въпрос с Чарли Уайтинг (състезателният директор на Международната федерация по автомобилизъм – б.р.), защото не разбирам напълно. Доколкото знам, Чарли е повдигнал въпроса пред стюардите, а те не са сторили нищо. Отговорът им е бил, че всички други коли са го правели, но в крайна сметка ние бяхме лидерите, а процесът се предава на тези след нас. Като ефект на домино е. Каквото прави първата кола, всички по-нататък го повтарят”, заяви Хамилтън.