Шесткратният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън похвали тима си Мерцедес за това, че се бори срещу расизма, но заяви след успеха си в Гран При на Щирия, че Ферари и другите отбори трябва да направят повече.

Британецът коленичи заедно с 11 пилоти преди състезанието, носейки тениска с надпис Black Lives Matter, и след това вдигна победоносно юмрук от болида си на подиума, след като спечели на пистата „Ред Бул Ринг“. Това беше втори последователен уикенд, в който състезателите коленичат преди старта, въпреки че не всички го направиха. Падането на коляно се превърна в честосрещан акт на протест срещу расизма и полицейската бруталност след убийството на Джордж Флойд на 25 май – тъмнокож американец, от бял полицейски служител в Минеаполис, което предизвика вълна от размирици в САЩ. Жестът не беше чат от официалната програма, както беше по време на откриващия старт от кампанията на същата писта в Австрия, когато Формула 1 и тимовете изпратиха антирасистко послание.

„Видяхме механиците на Ред Бул да коленичат, което мисля, че е страхотно, но по отношение на бизнеси и тимове…ако погледнете към Ферари, които имат хиляди работници, не съм чул нито дума от тях по отношение на проблема. Нуждаем се от повече подкрепа сред отборите. Нуждаем се от по-дейно участие и на Ф1, и на ФИА. Мисля, че много от хората не осъзнават какъв е проблемът. Някои отричат, че има такъв“, каза единственият тъмнокож пилот във Формула 1, който основа комисия, която да се бори за равни възможности и по-голямо разнообразие в автомобилните спортове. Ферари не отвърна на изказването на британеца. Италианският тим се провали в неделното състезание, след като престоя на пистата около 20 сек преди двамата им пилоти – Шарл Льоклер и Себастиан Фетел, да се сблъскат помежду си.

Фетел коленичи до Хамилтън и на двете състезания за разлика от колегата си в „черните кончета“ Льоклер, който предпочете да остане прав с тениска „Спрете расизма“. „Ф1 ни остави възможността да изразяваме себе си по начина, по който искахме. На тениските е ясно изразена нашата позиция в подкрепа на борбата срещу расизма – това е основното послание, което искаме да предадем“, каза Льоклер.