Седемкратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън иска от отбора на Мерцедес да му предоставят ясна идея за бъдещето още преди лятната почивка в шампионата през август. Договорът на британеца с германския тим бе подписан едва този февруари, но той изтича в края на календарната година.

„Не искам да прибързвам, но все пак смятам, че трябва рано или късно да започнем разговори. Хубаво ще бъде да получа някаква яснота за бъдещето до началото на лятната почивка“, заяви Хамилтън след победата си в Гран При на Испания през миналия уикенд.

70 снимки

Хамилтън и ръководителят на отбора Тото Волф искаха да разговарят за предния договор най-рано след спечелването на седмата световна титла от страна на пилота. След като това се случи обаче, Хамилтън се зарази с коронавирус. След края на сезона и Волф бе заразен с COVID-19.

„Не ни се искаше да стигаме до ситуацията от този януари, да не говорим за февруари. Това развали цялата зима и съм сигурен, че на Тото не му бе приятно. Чувствам, че нямахме особено голяма почивка. Връзката помежду ни обаче става по-здрава с всяка изминала година“, сподели още британският пилот.

Шефът на Мерецес Тото Волф пък вярва, че Хамилтън може да остане във Формула 1 и след 40-ия си рожден ден и очаква той да се ангажира с тима за поне още две години.

„Да, трябва да бъде [повече от година]. Не искаме да сме в стресова ситуация всяка година, опитвайки се да спечелим състезания и да трябва да преговаряме в същото време. Предпочитам това да не се случва всяка година. Просто трябва да прекараме ден-два заедно, да говорим и да решим кои са най-трудните компоненти. След това ще се преговаряме и няма да обявим нищо, докато не се разберем“, заяви Волф.

Хамилтън ще навърши 37 години през януари следващата година, но Волф, оприличи дълголетието на британеца като това на Том Брейди от НФЛ.

Запитан дали Хамилтън може да се състезава до 40 години, шефът на Мерецес отговори:

„Да, абсолютно. Не се съмнявам в това. Той е толкова дисциплиниран, че в известен смисъл това е вдъхновяващо. Докато Луис продължава да се грижи психически и физически, продължава да се развива когнитивно, тогава той може да продължи да се състезава много по-дълго. Вижте например Том Брейди”, каза още Волф.