Формула 1 се насочва към старт №1000 в своята история през този уикенд, когато трябва да се състои Гран При на Китай. Пистата в Шанхай е една от по-новите в историята на най-комерсиалната автомобилна надпревара, но по всичко личи, че ще бъде запомнена.

Може би сега се чудите, защо този факт не е широко разтръбяван? Напълно в традициите на Формула 1, сред които има много примери за проблеми с годишнините и статистиките като цяло, и този случай не прави изключение. Агенция "Франс Прес" се постара да изясни корените на противоречията.


Състезанието за Голямата награда на Китай - трети кръг за сезон 2019 във Формула 1 - ще се проведе в Шанхай на 14 април. Проследете свободните тренировки, квалификацията и самия старт чрез каналите на DIEMA XTRA и онлайн на PLAY DIEMA XTRA.


Никой не може да отрече, че някои от изминалите дотук 999 състезания са съмнителни най-вече заради факта, че има победители, които всъщност никога не са били зад волана на автомобил от Формула 1.

За пример може да послужи периода от 1950 до 1960 година, когато Индианаполис 500 като състезание е било част от календара на Ф1. Много малко от пилотите всъщност прекосяват Атлантическия океан, за да се впуснат в надпреварата. Затова местните американски състезатели я провеждат според своите правила. И така общо 11 пъти в посоченото десетилетие.

Бил Вукович завършва седми във Формула 1 през сезон 1953, а година по-късно е шести. Той постига тези класирания с две победи на Инди 500, без да вземе участие в нито един от останалите кръгове. Смъртта му на Инди 500 през 1955-а на практика го превръща в първия пилот, загинал по време на старт от Ф1.

Друг факт, който донякъде уронва претенцията за 1000-ата бройки, е свързан със сезоните 1952 и 1953. Тогава реално пилотите се състезават по правилата във Формула 2, тъй като не е имало достатъчно коли, отговарящи на критериите за Формула 1, които да попълнят стартовата решетка след оттеглянето на Алфа Ромео. По този начин 26 състезания също остават под въпрос, тъй като в тях не участват коли от Ф1.

Отделно от това, са допустими и претенции относно факта, че Китай ще приеме „хилядното Гран При”, тъй като още през 20-те години на миналия век във Франция са се провеждали  автомобилни състезания в други класове, но с подобни наименования.