Формула 1 е в разговори с шест местни правителства в Китай тази седмица относно провеждането на второ Гран При в страната, заяви официално лице за АФП. Според информациите, идеята е за пътна надпревара в столицата Пекин. Ако тя се осъществи, това ще бъде второто Гран При в Китай след вече съществуващото от календара в Шанхай.

В нито една страна към момента не се провеждат две състезания от Формула 1, въпреки че официални лица преговарят за такова в САЩ. Юбилейното Гран При номер 1 000 се проведе в Шанхай изминалата неделя, което подчерта ключовата роля на Китай в развитието на спорта в Азия.

Шон Брачес, ръководител на търговските операции, нито потвърди, нито отрече планът за пътно състезание по улиците на Пекин, когато бе запитан от АФП. „По отношение на интерес, определено бихме били заинтригувани от идеята за състезание по улиците. Нашето намерение е да представим нашето шоу на хората“, сподели той.

Брачес заяви, че шефове във Формула 1 ще проведат срещи в шест китайски града. „Ще се проведат срещи с официални правителствени лица за разговори относно второ Гран При“, добави търговският бос. Според него не след дълго ще има китайски пилот и тим във Формула 1. „Не ни отне много време да проведем състезание номер 1 000 в Шанхай. Не съжаляваме за нищо и ако можехме, бихме взели отново същото решение“, завърши Брачес. Състезание номер 1 000 в Шанхай бе спечелено от действащия световен шампион Люис Хамилтън.