ФИА официално потвърди, че планира значителни промени в предсезонните тестове за Формула 1 през 2026 година, поради мащабните промени в техническите правила. В последните сезони предсезонните изпитания бяха съкратени до само три дни, провеждани непосредствено преди първия старт на същата писта, където се състои и откриващото състезание.

Но с новите регулации, засягащи както аеродинамиката, така и задвижващите системи на болидите за сезон 2026, ще бъдат нужни по-дълги и обширни тестови периоди. Плановете на ФИА включват три тридневни тестови сесии, въпреки че все още не е уточнено на кои писти ще се проведат. През последните години отборите провеждаха тестове преди началото на сезона в Бахрейн, а през 2022 година имаше допълнителен тест в Барселона, поради тогавашните големи промени в техническите правила.

Освен това, ФИА потвърди, че развитието на аеродинамичните характеристики на болидите ще продължи, като важен акцент ще бъде и представянето им на пистата. Въпреки тези промени, отборите ще продължат да бъдат обект на финансовите ограничения, които ще бъдат адаптирани към новите условия, за да се осигури "еволюция на сегашната рамка от правила".

Всички предложени изменения се очаква да бъдат представени на заседанието на Световния моторспорт съвет на ФИА на 17 октомври.