Мерцедес и Ред Бул се оказаха първите тимове, които изпаднаха в нарушение на новия правилник във Формула 1 за 2019 година. Стигна се дотам, че Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) нареди на двата отбора да сменят предните крила, които използваха по време на двете свободни тренировки в Китай, понеже детайлите не отговарят на регулациите.

Германското издание „Ауто Мотор унд Шпорт” първо докладва за дискусионния детайл по болида на петкратните шампиони при конструкторите от Мерцедес. Той нарушава основополагащото правило, че всички главни елементи на предното крило не бива да бъдат видими, когато то се погледне под определен ъгъл отстрани.

Според други информации причината за нареждането до Ред Бул и Мерцедес е различна и касае най-долните плоскости от крилата. Тяхната извита форма създавала реална опасност от спукване на гума на някоя от конкурентните коли.

Сега вече от Мерцедес и Ред Бул – каквато и да е същината на проблема – зависи дали ще се върнат към по-стари спецификации на детайла или ще опитат да се адаптират преди съботната квалификация.

Вярва се, че и Уилямс днес е демонстрирал дизайн на предното крило, който също не отговаря на правилата.

Състезанието за Голямата награда на Китай - трети кръг за сезон 2019 във Формула 1 - ще се проведе в Шанхай на 14 април. Проследете свободните тренировки, квалификацията и самия старт чрез каналите на DIEMA XTRA и онлайн на PLAY DIEMA XTRA.

Квалификацията за Гран При на Китай стартира в събота от 9 часа българско време. Можете да я проследите пряко в ефира на DIEMA SPORT 2 и онлайн на PLAY DIEMA XTRA.