Пилотът на Ферари във Формула 1 Себастиан Фетел призова за по-строги следене на потенциалните фалстартове в шампионата. Причина за изказването на германеца бе невероятния старт на Валтери Ботас в Австрия, когато финландецът бе разследван за подобна проява и избегна наказание.

Стюардите разгледаха много внимателно случая – именно след оплакване на Фетел – и установиха, че времето за реакция на Ботас е било само 0,2 секунди след изгасването на светлините. Това помогна много на пилота на Мерцедес да стигне до победата в крайна сметка, макар в последните обиколки да бе сериозно застигнат от Фетел.

Валтери: Най-добрият старт в живота ми!

„Смятам, че правилото е много ясно. Смятам, че трябва да се вгледаме по-добре в него”, коментира четирикратният световен шампион, който все още е лидер в първенството. „Очевидно няма никакъв смисъл който и от нас да рискува да направи това, което Валтери стори, защото ако му се позволи да го повтори, той няма да го стори. Не можеш да предвидиш какво ще се случи, когато то зависи от ръцете на някой друг.”

„От това, което видях на стартовата решетка, той прескочи старта, реагира твърде рано. Размина му се заради начина, по който е формулирано правилото. Ботас се движеше преди светлините, леко помръдна преди те да угаснат. При всички положения дори и да се е движил при изгасването на светлините, човешкото тяло има много по-дълго време за реакция от 0 секунди, така че няма какво повече да обсъждам.”

Фетел: Една обиколка не ми стигна, за да победя

„Вече всичко е минало, няма смисъл да се връщаме назад, но ако ще гледаме напред, трябва да погледнем начина, по който контролираме стартовете”, добави Фетел.