Победителят в Гран При на Унгария за 2017 година Себастиан Фетел отдаде дължимото на своя съотборник от Ферари Кими Райконен, заради когото спечели на „Хунгароринг”. Финландецът демонстрира изключителна лоялност и в течение на 70 обиколки спази нареждането от бокса да не изпреварва по-бавния си партньор.

46-ата победа в кариерата на германеца му помогна да дръпне на 14 точки пред Люис Хамилтън (Мерцедес) в генералното класиране, тъй като британецът завърши 4-и в Унгария след изключително спортсменски жест спрямо Валтери Ботас.

Ферари режисира победата на Фетел в Унгария

Успехът бе за Ферари, но Мерцедес спечели сърцата

„Направо не стъпвам на земята от щастие. Беше ми много трудно състезание. Може би не изглеждаше така, но само 3-4 обиколки след оттеглянето на колата за сигурност. Не знам защо воланът започна да ми се измества наляво. Ставаше все по-зле. Избягвах бордюрите и не беше лесно”, разказа Фетел от почетната стълбичка.

„Не направих услуга на Кими, който можеше да е по-бърз от мен. Към края на състезанието нещата бяха по-добре. Имаше няколко обиколки, в които успях да отворя лека преднина. Надявах се на няколко обиколки почивка, ала това не се случи. Беше много, много трудно, но постигнахме чудесен резултат. Чудесен ден!”

„Воланът ми наистина не беше прав. Сега това е без значение, защото постигнахме двойна победа. Много голямо благодаря на отбора. Чудесно състезание.”

„Нямам големи планове за лятото. Ще си остана вкъщи, защото иначе пътуваме постоянно. Всички имаме семейство, затова ценим много времето, когато сме у дома”, коментира Фетел.

В същото време Райконен не бе много щастлив от развитието, но отново се показа като отборен играч и сподели, че двойната победа е била най-важна за „скудерията”.

„Имах страхотна подкрепа от феновете, за съжаление не им дадох победа, но като отбор сме окей”, каза Ледения. „Имах силна кола днес, ала допуснах грешка вчера в квалификацията. Сега направих доста добър старт, но трябваше да следвам Себ в течение на 70 обиколки. Исках да победя, но нямаше как. Резултатът е добър за отбора.”

„В Унгария човекът, който изпреварваш, трябва да направи доста сериозна неточност или да има проблем. Не е лесно да се изпреварва тук, особено когато говорим за съотборници. Тогава трябва да си по-внимателен. Очевидно обаче феновете са щастливи. Това е най-важното.”

Може би извън Фетел най-доволен да бъде на подиума бе Ботас, който не би бил там, ако Люис Хамилтън не бе върнал газта пред финиша, за да му върне позицията, която поради нареждане Ботас изгуби по-рано.

„Бях малко притеснен, защото разликата помежду ни се увеличаваше. Имах сериозни проблеми в трафика, когато затварях пилоти с по една обиколка. Благодаря на Люис, че си спази обещанието и ми върна позицията, която му отстъпих, за да се бори с Фераритата. Предвид стартовите ни позиции нямаше как завършим на по-високо място. Благодаря за цялата подкрепа на феновете и на отбора”, каза скандинавецът.