Себастиан Фетел постигна своята втора победа в Гран При на Унгария и така увеличи аванса си пред Люис Хамилтън в класирането при пилотите, точно преди Формула 1 да се отдаде на лятна почивка. Успехът на германеца трудно би могъл да мине за един от най-бляскавите му, тъй като през цялото състезание неговият партньор Кими Райконен бе по-бърз от него, но с нареждания от бокса не му бе позволено да го изпревари. В същото време Мерцедес показа съвсем различна философия, тъй като в хода на състезанието Валтери Ботас отстъпи третата позиция в полза на Хамилтън, който обаче точно пред старт-финалната права отново му позволи да завърши пред него и така на почетната стълбичка имаше двама финландци.

Така в класирането Фетел дръпна на 14 точки (със своите 202) пред Хамилтън, който със сигурност си спечели фенове с маневрата точно пред финиша. Преди награждаването германецът се извини на своя съотборник Райконен, който прие подадената ръка, но без да остане особено щастлив от развоя на събитията.

Братоубийствен старт за Ред Бул на "Хунгароринг"

Щом червените светлини на старта угаснаха, двете ферарита се устремиха напред и отвориха нелош аванс пред болидите на Мерцедес, които тръгнаха от втората редица. Фетел комфртно удържа съотборника си Кими Райконен, а в същото време Люис Хамилтън бе изпреварен още в първия завой и от двете коли на Ред Бул. Докато в лагера на "биковете" още се радваха на случилото се Макс Ферстапен стори доста сериозна глупост, като се удари в болида на своя съотборник Даниел Рикиардо. Това доведе до спукване на задната лява гума на австралиеца, а на всичкото отгоре от страниния му борд започна да излиза течност. Колата за сигурност веднага се появи, докато стюардите се погрижат за завъртелия се напреки болид на Рикиардо.

Надпреварата се върна към състезателно темпо едва в 5-ата обиколка, а малко след това стюардите наложиха и наказание от 10 секунди към времето на Ферстапен.

В челото Ферарита методично започнаха да увеличават преднината си пред единствения Мерцедес, който би могъл да ги застраши - този на Валтери Ботас. До 20-ата обиколка авансът на Фетел пред финландеца надхвърли 9 секунди, докато Кими се движеше на 2-3 секунди зад партньора си. Хамилтън продължи да си бъде все така заклещен на 5-ата позиция зад Ферстапен.

Вандоорн почти сгази механик в бокса

С приближиването към 30-ата обиколка Фетел отправи първи оплаквания до бокса от поведението на колата си. Германецът претендираше, че в правите болидът върви леко наляво. Малко по-късно темпото му започна да се влошава, а Кими Райконен да се приближаа  все повече. В 31-ия тур Валтери Ботас съзря шанса си и първи от състезателите в челото посети бокса, за да сложи нов комплект гуми. Обиколка по-късно Хамилтън стори същото.

Фетел и Райконен последваха примера на Мерцедес, като германецът бе пръв, а неговият партньор трябваше да мине втори. Ако Пол ди Реста (Уилямс) не го бе задържал, финландецът можеше дори да излезе начело на колоната. "Имах скоростта за това", каза разочаровано Ледения по радиото, очевидно визирайки решенията, които се взимат в бокса на Ферари.

Докато "скудерията" и германците водеха собствените си битки, Ферстапен остана начело на колоната, без да е правил спиране в бокса. Холандецът имаше комфортен аванс от 10 секунди пред Фетел, който задържаше Райконен зад гърба си. В същото време Ботас и Хамилтън започнаха да скъсяват аванса на конкурентите си и така тъкмо Кими се оказа между чука и наковалнята. В крайна сметка Ферстапен влезе в бокса в 43-ия тур и изтърпя 10-секундното наказание, което го върна на 5-а позиция зад Мерцедесите и Фераритата.

За да стане още по-интересно, Ботас получи нареждане да пропусне значително по-бързия Люис пред себе си и го стори съвсем безропотно. Това увеличи допълнително напрежението върху пилотите на "скудерията". По същото време Себастиан Фетел вече се съобразяваше с инструкциите да избягва бордюрите. Кими, който продължаваше да бъде значително по-бърз от Фетел, бе принуден да стои зад германеца и да не позволява на Хамилтън да се намърда между двете "червени" коли.

Когато в 52-ата обиколка Хамилтън се залепи на по-малко от секунда зад Райконен, Ферари пак не позволиха на Кими да изпревари Фетел. Ледения поне се залепи зад колата на своя съотборник, чийто задни гуми вече бяха в доста лошо състояние. Хамилтън от своя страна научи от механиците си, че ще разполага с прозорец от 5 обиколки, за да извърши изпреварване. На всичкото отгоре лидерите се сблъскаха и с трафик пред себе си в лицето на колите, затворени с един тур.

Предпоставките за зрелище във финалните обиколки беше налице, ала зрителите не успяха да получат такова. Няколко дребни, но важни пилотски грежки на Хамилтън и Райконен като че ли отказаха челниците от идеята за рискове. Първите три коли се разредиха на по секунда и половина помежду си, докато четвъртият Ботас изоставаше на 6-7 секунди от лидера. Макс Ферстапен получи нареждане да пробва да притисне финландският състезател от Мерцедес, за да види отблизо изключително джентълменския жест на Хамилтън.

През следващите 4 седмици състезания няма да има, а след това Формула 1 се подновява с Гран При на Белгия.