Феновете на Формула 1 тръпнат в очакване на историческия момент - началото на Гран при №1000 при най-бързите. Тази чест се падна на състезанието за Голямата награда на Китай, а първите щрихи вече бяха очертани. 

Най-бърз в първата свободна тренировка беше четирикратният световен шампион Себастиан Фетел. Германецът записа най-бърза обиколка със своето Ферари за 1:33,911 минути и отвя конкуренцията за старта на уикенда. 

Втори остана големият му конкурент и петкратен световен шампион Люис Хамилтън. Британецът завъртя най-бързия си тур със само 207 хилядни по-бавно и с време от 1:34,108 секунди изостана с малко от летящия германец. 

Силната заявка за Ферари за този уикенд беше подпечатана и от времето на втория пилот на отбора Шарл Льоклер. Той се нареди трети, като най-бързата му обиколка беше за 1:34,167 минути или само 59 хилядни по-бавно от времето на Хамилтън. 

Между четиримата пилоти от Ферари Мерцедес се вклини Макс Верстапен с Ред Бул, който остана четвърти с време от 1:34,344 минути и изпревари втория пилот на германците Валтери Ботас, чието време от 1:34,653 минути го нареди пети.