Макс Ферстапен спечели Гран при на Канада за шестата си победа през сезона във Формула 1 и увеличи преднината си на върха при пилотите, а неговият съотборник и доскорошен втори в класирането Серхио Перес (Мексико, Ред Бул) не завърши състезанието.

Ферстапен удържа атаката на Фернандо Алонсо (Испания, Алпин) на старта, а Карлос Сайнс (Испания, Ферари) се залепи зад тях и в четвъртата обиколка вече бе на второто място. Люис Хамилтън (Великобритания, Мерцедес) бе следващият на опашката на ветерана от Алпин, но той дълго време не успяваше да изпревари испанеца. Първите големи проблеми пък бяха за Чеко Перес (Мексико, Ред Бул), който получи дефект в скоростната кутия, предизвика намесата на автомобил на сигурността и отпадна.

Ферстапен спря в бокса по време на паузата и Сайнс оглави класирането в деветата обиколка, а втори се нареди Алонсо. Последвалите рекордни сектори с новите гуми придвижиха нидерландеца бързо пред пилота на Алпин, а в 21-та обиколка Ферстапен вече бе и пред Сайнс. Причина бе бокс на пилота на Ферари под виртуален автомобил на сигурността, този път предизвикан от инцидент с Мик Шумахер (Германия, Хаас).

Междувременно наказаният Льоклер лека-полека се изкачваше по стълбичката и след 1/3 от дистанцията вече бе на седмо място, изпреварвайки Валтери Ботас (Финландия, Алфа Ромео). Той бе избрал стратегия с гумите с твърда смес и все още бе далеч от влизане за смяна.

Хамилтън и Джордж Ръсъл (Великобритания, Мерцедес) успяха да изпреварят Алонсо за трето и четвърто място, а същото до преполовяването на дистанцията направиха още Естебан Окон (Франция, Алпин) и Льоклер. Ферстапен пък поддържаше с постоянство преднина от 8 секунди срещу Сайнс на върха, а двата Мерцедес-а се движеха с предимство за Хамилтън за подиума.

Ферстапен направи втори бокс в 44-та обиколка и Сайнс се върна на първото място, а втората добра новина за испанеца бе това, че нидерландецът излезе на пистата на сантиметри зад стария му враг Хамилтън. Пилотът на Ред Бул обаче бързо елиминира британеца и битката за първото място зависеше от стратегията, скоростта и издръжливостта на Сайнс, както и от евентуални инциденти. Разликата бе около 10 секунди, а разстоянието до края - 25 обиколки.

Всичко това се промени в 49-ата обиколка с автомобил на сигурността заради Юки Цунода (Япония, АлфаТаури). Сайнс влезе в бокса за последна смяна на гуми, а Ферстапен оглави класирането с 6 обиколки по-стари гуми, 15 до карирания флаг и заличена разлика между двата водещи болида.

Битката бе свирепа, но без успешен резултат за Сайнс. Ферстапен задържа първото място с майсторство и заслужи шестата си победа за сезона, както и първа в Канада. Така той увеличи значително преднината си в класирането. Световният шампион вече е със 175 точки, Перес е втори със 129, а Льоклер е трети със 126 след петото си място днес. Следва Ръсъл със 111, след като новакът в Мерцедес завърши четвърти зад последния на подиума Хамилтън. Сайнс пък е пети със 102 точки. 

Следващото състезание е във Великорбитания след две седмици.

Ето най-важните моменти от надпреварата в Канада, която проследихме на живо:

Gulliver/GettyImages
46 снимки

70/70

57/70

54/70 Състезанието е рестартирано!

49/70 Кола за сигурност на пистата след проблеми за Цунода.

42/70 Първо спиране на Льоклер в бокса. Заради проблем с лява задна гума се получи сериозно забавяне и той излезе на 12-та позиция.

39/70 Към този момент Карлос Сайнц е пилотът с най-бърза обиколка.

30/70 Класиране след 30 обиколки в Монреал:

24/70 Люис Хамилтън също се справя с Алонсо и заема третата позиция в колоната. Лидер е Макс Ферстапен.

22/70 Сайнц изпреварва за втори път Алонсо и си връща втората позиция в надпреварата.

20/70 Виртуална кола за сигурност! Проблеми за Мик Шумахер на същото място, на което приключи състезанието и за Перес. Шумахер е вторият отпаднал пилот днес. Сайнц, Ръсел, Окон, Рикиардо и Норис влизат в бокса.

15/70 Ферстапен се справя с Алонсо с помощта на DRS и отново излиза на второ място в надпреварата. В момента той е на 5,5 секунди след Сайнц. 

12/70 Люис Хамилтън успява да изпревари Окон на завой номер 1 и излиза на пета позиция.

9/70 Виртуална кола за сигурност! Състезанието е временно спряно! Заради проблем с двигателя на болида, състезанието приключва за Серхио Перес.

8/70 Магнусен е принуден да влезе в бокса, за да смени предното крило на болида си, което бе повредено след лек удар с Хамилтън в началните обиколки.

1/70 Отличен старт на Макс Ферстапен, който се откъсна сериозно от втория Фернандо Алонсо. Трети е Карлос Сайнц. Хамилтън се нареди четвърти пред Магнусен и Окон, който изпревари Мик Шумахер веднага след третия завой. В края на първата обиколка Сайнц успя да изпревари Алонсо и излезе на втора позиция.

Пълната стартова решетка за Гран при на Канада, 9-ти кръг от шампионата: