Маршалите във Формула 1 убиват спорта и феновете трябва да изразят мнението си чрез протести и отсъствие от трибуните, заяви Макс Ферстапен, чието трето място в Гран при на САЩ беше отнето и той беше буквално свален от подиума за награждаване.

Това се случи след преглед на изпреварване в последната обиколка срещу Кими Райконен, където хората от рейс-контрола видяха излизане извън асфалта за придобиване на преимущество от страна на холандския пилот на Ред Бул.

Горкият Макс Ферстапен - свалиха го от подиума!

"Наказанията за двигатели са това, което са, но това вече е безумие. Направихме страхотно състезание, но тези глупави решения убиват спорта. Вярвам, че феновете на Формула 1 няма да харесат това и следващата година няма да дойдат на трибуните за старта", каза разяреният пилот.

Ферстапен изпревари Райконен и беше обявен за най-добър пилот за деня от привържениците, но маршалите го свалиха от подиума. Докато състезателят на Ред Бул се прибираше към гаража на отбора, своята ярост сподели и шефът на австрийския отбор Кристиян Хорнер.

В Ред Бул бушуват и ругаят след отнетия подиум

"Това решение е ужасно. Ограбиха и феновете. Пилотите направиха прекрасно състезание, но маршалите развалиха всичко. Мога да ви покажа поне пет или шест случая само от днес, в които пилоти излизат извън пистата. Не знам кой и как решава кога придобиваш преимущество по този начин и кога не го правиш", заяви Хорнер пред журналисти.

Бащата на Макс Ферстапен - Йос, който е бивш пилот от най-престижната автомобилна надпревара, коментира ситуацията в туитър: "Срам за вас, ФИА. Очевидно хората във Формула 1 не знаят какво е истинско състезание".

Марио Андрети, световен шампион от 1978-а година, също се включи в туитовете: "Също толкова правилно ще бъде да се отсъди, че Кими го принуди да излезе извън пистата. Това беше най-доброто изпреварване в Гран при на САЩ. Съжалявам за теб, Макс Ферстапен, ограбиха те".

След финала ситуацията беше коментирана и от почетния президент на Мерцедес - Ники Лауда: "Това е най-лошото решение, което някога съм виждал. Той не направи нещо грешно. Тези момчета са състезатели и не карат на обикновена улица. Смятам, че подобни решения убиват спорта ни. Ще обсъдим въпроса на следващата стратегическа среща, защото не може да се месим по такъв начин. Това беше нормално изпреварване". /БТА