Нидерландецът Макс Верстапен с "Ред Бул" даде най-добро време във втората и последна тренировка преди Гран при на Великобритания във Формула 1 на пистата "Силвърстоун".

23-годишният Верстапен, който е лидер в генералното класиране в шампионата, завъртя най-бърза обиколка за 1 минута и 29.902 секунди. Второ време постигна пилотът на "Ферари" Шарл Льоклер. Монегасецът бе с 0.375 секунди по-бавен от Верстапен. Трети резултат постигна другият пилот на "Скудерията" Карлос Санйс-младши. Испанецът изостана на 0.605 секунди от колегата си от "Ред Бул".

Французинът Естебан Окон с "Алпин", мексиканецът Серхио Перес с "Ред Бул" и британецът Ландо Норис с "МакЛарън" дадоха съответно четвърто, пето и шесто време в квалификацията, а състезателите на "Мерцедес" Люис Хамилтън (Великобритания) и Валтери Ботас (Финландия) постигнаха осмо и девето време.

От 18:30 часа днес ще се проведе експерименталното спринтово състезание, което ще определи реда на стартовата решетка за същинското състезание в неделния ден. От първа позиция днес ще потегли световният шампион Хамилтън, следван от Верстапен и Ботас.

Спринтовото състезание ще бъде с дължина от 100 километра и ще даде 3, 2 и 1 точки на завършилите на първо, второ и трето място в него. Това означава, че потенциално един пилот може да завърши уикенда с 29 точки, ако спечели неделното състезание (25 точки), съботния спринт (3 точки) и даде най-бърза обиколка в неделя (1 точка).

До края на настоящия сезон ще се проведат общо три спринтови състезания, които ще заменят стандартните съботни квалификации.