Макс Ферстапен спечели състезанието за Гран При на Италия във Формула 1 в едно състезание, което не завърши по традиционния начин, а с кола за сигурност. Но световният шампион от Нидерландия, който кара за Ред Бул, беше най-добър днес, почти без конкуренция и изпревари Шарл Льоклер (Монако) от Ферари с 2.446. това реално бeше и най-малката преднина, която имаше между двамата. Времето на Ферстапен е 1:20:27.511 часа.

Трети завърши британецът Джордж Ръсел от отбора на Мерцедес, който се нареди на 3.405 секунди след победителя. Карлос Сайнс (Ферари), Люис Хамилтън (Мерцедес) и Серхио Перес (Ред Бул) допълниха топ 6. Начело в класирането е Макс Ферстапен с 335 точки, пред Льоклер с 219 и Серхио Перес с 210. Състезанието реално приключи в 48-ата обиколка, когато беше вкарана на пистата колата за сигурност. Организаторите решиха да няма подновяване, а всички завършиха по този начин.

30 снимки

Сайнц и Перес се докоснаха на изхода по време на втората обиколка от първия шикан при борбата си за 15-та позиция, която бе спечелена от пилота на Ферари. Ферстапен започна да пресира Ръсел в битката за второто място, като двамата бяха на 1.5 зад Леклер. На цели 4.0 зад световния шампион се движеше миналогодишният победител в Италия Рикардо, който водеше влакче от 17 пилоти зад себе си.

В 12-ата пък Фетел отпадна заради проблем в двигателя си. Германецът спря своята кола малко след изхода от "Лесмо 2". Малко преди рейс контролът да неутрализира състезанието Сайнц изпревари Гасли на първия шикан. Леклер се възползва от ниското темпо на пистата и спря в бокса, за да сложи гумите медиум, след като стартира със софт. Докато монегаскът бе в бокса състезанието бе възобновено, но той се върна на пистата пред Рикардо и Сайнц.

Льоклер загуби темповото си предимство спрямо Ферстапен, като топеше по само 0.2-0.3 секунди на обиколка от пасива си спрямо световния шампион, който бе 14.1 секунди. В същото време Ръсел, който бе на под 4.0 пред пилота на Ферари спря в бокса и сложи гумите хард, с които да финишира.

Сайнс изпревари Перес в битката за шестото място в спирането за втория шикан. Секунди по-късно неговият съотборник Леклер влезе за втори път в бокса, като той се върна към гумите софт. След спирането си в бокса монегаскът се върна на пистата на второто място, на 2.1 пред Ръсел, но и на цели 19.5 зад Ферстапен.

Рикардо спря своя Макларън между "Лесмо 1" и "Лесмо 2", заради проблем в двигателя на Мерцедес. След това колата за сигурност продължи да се движи с болидите по трасето, за да финишира състезанието с нея, а в крайна сметка Макс триумфира в Италия.