Звездата на Ред Бул Рейсинг във Формула 1 със сигурност ще запомни датата 3 август 2019 година заради историческия си първи полпозишън в кариерата. Холандецът удиви всички с представянето си в квалификацията за Гран При на Унгария и благодарение на едва 18 хилядни пребори Валтери Ботас за честта да поведе утрешното състезание на „Хунгароринг”.

21-годишният холандец стана и 100-ият състезател във Формула 1, който е успявал да вземе полпозиция.

Младокът постави нов рекорд на трасето с обиколка за 1:14,572, която изпълни в последния си опит. Почти веднага след него Ботас завърши своя финален бърз тур и остана разочарован от минималната разлика.

Топ 3 допълни световният шампион Люис Хамилтън с Мерцедес, чието изоставане обаче беше доста по-сериозно. След това се наредиха двамата пилоти на Ферари в лицето на Шарл Льоклер и Себастиан Фетел, като германецът беше най-бавният в топ пет и с пасив от почти половин секунда спрямо лидера.

Пиер Гасли (Ред Бул), Ландо Норис (Макларън), Карлос Сайнс-младши (Макларън), Ромен Грожан (Хаас) и Кими Райконен (Алфа Ромео) допълни топ 10.

Ферстапен оглави класирането във всеки един от трите сегмента от квалификацията. Тя можеше да приключи и преждевременно за Льоклер, който в края на Q1 изпусна колата си от контрол и излетя извън трасето в последния завой. Задната част на колата се удари в предпазната стена и това доведе до множество дребни поражения по крилото. Инженерите на „черните кончета” демонстрираха удивителни умения и успяха да поправят детайла още преди Q2 да е почнала.

Разочароващо представяне показаха болидите на Рено, които този път останаха извън битката за топ 10. Даниел Рикиардо беше елиминиран още в първата част от квалификацията, а по-малко от 1 десета не достигна Хюлкенберг да се класира 10-и в Q2.