Около Ред Бул се заформи нов скандал след Гран При на Бразилия. Макс Ферстапен отказа да пусне Серхио Перес пред себе си, за да може мексиканецът да вземе повече точки в борбата си за второто място в шампионата срещу Шарл Льоклер. Нидерландецът игнорира на няколко пъти инструкциите по радиото да пропусне съотборника си и така си навлече гнева на Чеко и на феновете.

„Обсъдихме това, което се случи. Мисля, че се получи добре, че седнахме заедно, за да обсъдим ситуацията. Няма да ви кажа защо, но имах причина да не пусна Чеко пред мен. Ако в Абу Даби Чеко има нужда от тези точки, за да е пред Шарл Льоклер, то тогава ще се разменим”, заяви нидерландецът.

Двукратният световен шампион бе замесен и в друг инцидент по време на надпреварата в неделя. Той и Люис Хамилтън се удариха в 7-ата обиколка при опит на Ферстапен да изпревари пилота на Мерцедес. Нидерландецът получи наказание от 5 секунди и счупи предното си крило, което го остави в дъното на колоната от коли.

„Аз бях от външната страна на първия завой и в момента, в който се изравних с него вече знаех, че той няма намерение да ми остави място. Тогава си помислих: „Добре, не ни трябва място, просто ще се ударим.” Що се отнася до него, така той загуби шансовете си да спечели състезанието.Мислех си, че след миналата година, може би ще забравим всичко, което се случи и най-накрая ще можем да се състезаваме, защото първото нещо, което си помислих, когато бяхме гума до гума беше: „Добре, да направим едно хубаво състезание. Изненадах се, когато получих наказание от 5 секунди. Не съм разочарован, но ако ме питате дали ще атакувам по същия начин, отговорът ми е: „Абсолютно”, заяви той.