Фернандо Алонсо вярва, че е единствено въпрос на време преди отборът на Астън Мартин да доминира във Формула 1, а самият пилот не е загубил надежда да спечели трета световна титла, съобщава ДПА.

41-годишният испанец е близо до последната част на забележителния си път в спорта след трансфера си от Алпин в Астън Мартин. Английският тим завърши на седмо място от десет отбора във Формула 1 в последните два сезона.

Въпреки това под ръководството на амбициозния милиардер Лоурънс Строл Астън Мартин изгражда нов завод и аеродинамичен тунел, а тимът удвои щаба си от 400 на 800 души с агресивната задача да доминира в спорта.

"Аз съм много изискващ във всичко, което правя, и очаквам много от хората, с които работя", каза Алонсо при представянето на отбора на "Силвърстоун" в понеделник.

"Давам 100% и очаквам същото. От първия ми ден в Астън Мартин усетих същото желание на хората около мен. Имаме лидерството на Лоурънс. Той е бил много успешен в живота си и нямам съмнение, че така ще бъде и във Формула 1. Той ще успее рано или късно", каза Алонсо.

"Отборът не е доволен от четвърто, трето или второ място. Това е усещането на всеки. Няма да има празненства, докато не спечелим и това е много мотивиращо", добави испанецът.

"Имаме инвестиции, имаме инфраструктура и имаме талант, така е само въпрос на време", надява се той.

Алонсо, който е участвал в повече състезания от всеки пилот в историята на Формула 1, спечели последната си титла с Рено през 2006. Мина десетилетие, откакто спечели състезание. Но в двете си години в Алпин показа частица от предишната си брилянтност.

Попитан дали има още надежда да добави към 32-е си победи и да спечели трета титла, Алонсо отговори: "Вярвам, че е възможно. Не мисля, че ще стане тази години, за да бъда честен. Здраво стъпил съм на земята и не мога да кажа, че ще се борим за победи през този сезон, защото ще излъжа. Няма чудеса във Формула 1 от един сезон до друг. Минаха само няколко месеца от последното състезание в Абу Даби и има още голямо разстояние до водещите тимове", смята пилотът.

"Но ако имаме добра кола през тази година, ще имаме повече възможности да се борим за победи и подиуми през следващата кампания. Вярвам в този проект. Знам, че това ще е последният отбор, за който ще карам, но имаме тази чудесна възможност да работим за това Астън Мартин да стане шампион в бъдеще", каза още Фернандо Алонсо.

Автор: Христо Бонински/БТА