По-рано тази седмица отборът на Астън Мартин обяви официално, че ще работи с Хонда от началото на сезон 2026 във Формула 1.

Началото на партньорството между Астън Мартин и Хонда ще съвпадне с въвеждането на новите правила за двигателите, шаситата и аеродинамиката, което според настоящия пилот на Астън Мартин Фернандо Алонсо ще бъде идеална възможност на тима от Силвърстоун да интегрира максимално добре задвижващата система. Испанецът обаче добави, че няма причина Астън Мартин да не се бори за титлата и преди началото на партньорството с Хонда.

„Особено през 2026, когато ще бъдат въведени новите правила, винаги е предимство, ако можеш да развиваш двигателя и шасито заедно. Да си заводски отбор винаги е предимство, но това не означава, че Астън Мартин няма да може да се бори за титлата през 2026 година“, каза Алонсо пред медиите преди старта на уикенда за Гран При на Монако.

До края на 2025 година Астън Мартин ще продължи да използва задвижващите системи на Мерцедес, на които базираният в Силвърстоун отбор реално разчита от 2009 година насам, когато все още той носеше името Форс Индия.