Президентът на Ферари Серджо Маркионе съвсем сериозно заплаши собствениците на Формула 1 от „Либърти Медия”, че ще извади тима от шампионата. Действията на боса идват като резултат от обявлението на „Либърти”, че ще въведе нови регулации за двигателите след 2020 година, а то от своя страна се случи дни преди да бъдат разкрити детайлите относно въвеждането на планираното за 2019 година ограничение в бюджетите.

Какви промени ни очакват през 2021 година във Ф1?

Според информация на германските медии 2019-а ще бъде тестова година, за да се види как точно ще повлияе лимитирането на харчовете. Не се предвиждат наказания за прехвърляне на лимитите, а бюджетното ограничение от 100-200 милиона евро няма да включва разходите за пилоти, шефове и маркетинг. „Всеки отбор ще има независим счетоводител на Международната федерация по автомобилизъм (ФИА), прикрепен към себе си”, коментира кореспондентът на „Ауто Мотор унд Шпорт” Михаел Шмид.

Докато обаче „Либърти” все още доизпипва новите мерки, Ферари съвсем не изглежда щастлив от тях. Според италианските медии Маркионе е заявил, че не  смята „да играе по свирката” на босовете, докато те и ФИА не създадат „условия, които са от полза за поддържането на марката и усилват позициите на спорта”.

„Как бих се чувствал, ако стана президента, който е извадил Ферари от Ф1? Направо супер”, заяви Маркионе. Той също така изрази готовност компанията да стартира собствени състезателни серии като отговор.