Огромен скандал е напът да разтърси Формула 1, ако се открият факти, които да потвърждават интервюто, което умишлено неназован съперник на Ферари даде пред „Ауто Билд”. По думите на този човек е невъзможно двигателят на „скудерията” да има толкова драстично предимство пред този на Мерцедес, ако по някакъв начин не се заобикалят правилата, наложени от Международната федерация по автомобилизъм (ФИА).

От началото на сезона не един и два бяха случаите, когато съперници на Ферари поискаха от ФИА по-детайлно да проучи дали двигателят в двата болида на отбора отговарят на всички изисквания. Според шефа на новокоронясания шампион при конструкторите Мерцедес – Тото Волф, след последния ъпгрейд по задвижващия блок Ферари достига мощност, която е просто „нелепа”.

„Това абсурдно предимство е невъзможно да се постигне по легален начин, защото технологиите вече са достатъчно добре развити”, заявява анонимният източник. „Ферари мами и ФИА е наясно с това. То обаче е без значение, защото в противен случай ще стане грандиозен скандал.”