Вече бившият шеф на Формула 1 Бърни Екълстоун опроверга появилите се информации, че планира нов шампионат, който да се конкурира с „кралските гонки“.

В понеделник 86-годишният Екълстоун официално приключи с Ф1 след 40 години начело. Неговото място зае американецът Чейс Кери, докато британецът получи пост на почетен президент. Оттогава досега той пазеше мълчание, но последните слухове го накараха да пусне официално обръщение, публикувано в „Ройтерс“.

Отмъщението на Бърни към Ф1 се задава

„Искам да разясня слуховете, че ще стартирам серии, които да се конкурират с Формула 1. Изградих този шампион през последните почти 50 години и това е нещо, с което се гордея. Последното, което бих желал, е да навредя.“

„Много съм развълнуван от всички съобщения, в които мои бивши колеги изказаха своята подкрепа. Новият собственик ще има възможността да направлява администрирането на шампионата по различен от моя начин. Така той ще може да постигне финансовите резултати, които акционерите желаят.“

„Това правех и аз спрямо различни акционери през последните години, а също и когато притежавах 100 процента от компанията“, допълни Екълстоун.