Доскорошният шеф на Формула 1 Бърни Екълстун по всичко личи не смята да прости току-така с уволнението си. Според авторитетният британски ежедневник „Гардиън“ 86-годишният бизнесмен обмисля да създаде собствени състезателни серии, които да се конкурират с „кралските гонки“.

Тотален край на ерата "Екълстоун" във Формула 1

Идеята се родила още в първите дни след официалното съобщение на „Либърти Медия“, с което беше сложен край на 40-годишното властване на Екълстоун във Ф1. Британецът в момента продава своя дял във Формула 1, който е оценяван на 28 милиона щатски долара. Докато това се случва, неговият добър приятел Флавио Бриаторе побърза да предскаже тъмни времена за най-комерсиалния автомобилен шампионат. „Картинката е мизерна предвид финансовата криза, оттеглянето на определени писта и хибридните болиди, които не допадат на никого“, заяви италианецът пред „Гадзета дело спорт“.

Новият шеф на Ф1: Нужно беше ново начало

Германското издание „Ауто Билд“ също подкрепя версията на „Гардиън“, че Екълстоун планира собствен шампионат, с който да разклати още повече бъдещето на Ф1. Първоначалният концепт ще се базира върху стария формат на GP1, разработен именно от Бриаторе. Очаква се в тези серии да се включат отборите от GP2 и GP3, като бюджетите ще бъдат по-ниски, а колкото до двигателите, те ще следват традициите преди въвеждането на хибридните технологии.

Екълстоун със сигурност взима под внимание желанието на „Либърти“ да наложи ограничения в бюджетите сред тимовете от Формула 1. Британецът вярва, че някои от тях могат да предпочетат неговата версия, макар и да имат договори до 2020 година.