Пилотът на Мерцедес - Джордж Ръсел, триумфира в Гран При на Бразилия. На второ място остана съотборникът му в Мерцедес - Люис Хамилтън. В 7-ата обиколка на състезанието Макс Ферстапен и Хамилтън се удариха при опит на нидерландеца да атакува. Именно пилотът на Ред Бул бе наказан за инцидента с пет секунди. В надпреварата имаше две коли за сигурност, а последното място на подиума грабна Карлос Сайнц.


Guilliver/GettyImages
28 снимки

Джордж Ръсел стартира отлично и поведе състезанието в Бразилия. Първите няколко завоя на първата обиколка минаха без инцидент, но това се промени, когато Даниел Рикардо закачи отзад болида на Кевин Магнусен, а пилотът на Хаас се завъртя и в последствие се удари именно в австралиеца. Двамата отпаднаха от състезанието, а на пистата се появи кола за сигурност.

Рожденникът днес - Ландо Норис, стартира отлично и спечели една позиция като изпревари Шарл Льоклер. Колата за сигурност се прибра чак в 6-ата обиколка на състезанието. Ръсел рестартира отлчино надпреварата и запази първото си място. Макс Ферстапен опита агресивна атака срещу Люис Хамилтън, но между двамата се стигна до контакт. Нидерландецът получи поражения по предното крило, а секунди по-късно се стигна до инцидент до Ландо Норис и Шарл Льоклер. Пилотът на Ферари дори се удари в предпазните стени, но успя да продължи. Норис пък си остана на третото място.

Седемкратният световен шампион - Люис Хамилтън, бързо си върна няколко места и стигна до 6-та позиция. Серхио Перес изостава на почти две секунди от другия пилот на Мерцедес - Джордж Ръсел. Карлос Сайнц пък се справи с Ландо Норис и взе третото място. Той е единственият пилот в челото, който е със средно-твърдите гуми, останалите са на най-меките, което означава, че стратегията и влизанията в бокса ще са различни.

Макс Ферстапен остана на 17-то място, а зад него се намира Шарл Льоклер. Двамата пострадаха най-сериозно при инцидентите в 7-ата обиколка, когато се прибра колата за сигурност. В 13-ата обиколка нидерландецът бе наказан с пет секунди. 

Люис Хамилтън продължи да се изкачва в позициите. Той успя да изпревари и Ландо Норис и взе четвъртото място, над три секунди зад Карлос Сайнц. Испанецът влезе в бокса и имаше сериозни проблеми с колата, от която излезе много сериозен дим. Хамилтън взе третото място. Серхио Перес изостава с 2 секунди от лидера на надпреварата - Джордж Ръсел.

Карлос Сайнц успя да успя да се пребори с няколко коли и стигна до 8-та позиция, а Макс Ферстапен направи добър прогрес в опит да влезе в топ 10. След 23 обиколки той заемаше 12-то място на писта "Интерлагос". Серхио Перес започна да изостава все повече от Джордж Ръсел, който убедително води в надпреварата.

Макс Ферстапен обаче отново се озова на 17-та предпоследна позиция, след като прекара над 10 секунди в спряло положение в бокса. Джордж Ръсел също влезе в пита, а по този начин Хамилтън взе лидерството. Редът бе възстановен, когато седемкратният световен шампион влезе в бокса. Джордж Ръсел отново поведе, а на почти пет секунди зад него се движеше Серхио Перес.

Люис Хамилтън започна бързо да стопява преднината на Карлос Сайнц. Британецът определено иска да се качи на подиума. В 36-ата обиколка двамата са разделени от малко над две секунди. Испанецът влезе в бокса в 37-ата обиколка и даде позицията на Хамилтън. Остават повече от 30 обиколки до финала обаче.

Макс Ферстапен отново се пребори до 12-та позиция след всичките проблеми от началото на състезанието. Люис Хамилтън започна да наближава Серхио Перес, който очевидно няма темпото на Мерцедес и изостава все повече от Джордж Ръсел. Люис Хамилтън настигна мексиканеца в 44-ата обиколка и атаките започнаха. Пилотът на Ред Бул се защити на няколко пъти, а на първия завой в 45-ата обиколка Хамилтън успя да изпревари Чеко и взе втората позиция - 10 секунди зад съотборника си.

Макс Ферстапен се изкачи до 5-то място в 48-ата обиколка, но на нидерландеца най-вероятно му предстои ново влизане в бокса преди края на състезанието. В 49-ата обиколка Хамилтън бе повикан от второто място в бокса и въпреки протестите на британеца, че гумите са му здрави, той бе накаран да влезе в бокса. Ферстапен също влезе в бокса, за пореден път. Той излезе на пистата на 11-та позиция. Последва и влизането на Джордж Ръсел в пита. Той успя да се върне на първото място, а Сайнц остана втори.

В 52-ата обиколка колата на Ландо Норис просто спря край пистата. Болидът на Макларън остана неподвижна - виртуална кола за сигурност. Някои от пилотите се насочиха към бокса, а Карлос Сайнц се възползва от това и също смени гумите си. Виртуалната кола за сигурност бе заменена с реална такава.

Колата за сигурност се прибра в 60-ата обиколка, а Джордж Ръсел даде рестарт на надпреварата. Той успя да си задържи първата позиция и поведе пред Хамилтън. Карлос Сайнц опита няколко атаки срещу Серхио Перес, но към момента неуспешни. В 63-ата обиколка испанецът се справи с пилота на Ред Бул. Макс Ферстапен пък направи двойно изпреварване срещу Естебан Окон и Валтери Ботас и грабна седмото място. 

Пилотите на Ферари взеха 3-та и 4-та позиция зад тези на Мерцедес. Фернандо Алонсо пък завърши пети след страхотно каране, а зад него се наредиха пилотите на Ред Бул.