Пилотът на Мерцедес - Джордж Ръсел спечели спринтовото състезание на писта "Интерлагос" за Гран При на Бразилия. Той се справи с двукратния световен шампион - Макс Ферстапен, и утре ще стартира от първото място. Карлос Сайнц остана втори, а Люис Хамилтън трети. Ферстапен потъна до четвъртото място. Пилотът на Ферари има наказание за утрешния ден, което ще означава, че двата болида ще тръгнат от челните места в неделната надпревара.

Guilliver/GettyImages
26 снимки

Пилотът на Хаас Кевин Магнусен сензационно спечели квалификацията за съботното спринтово състезание от Гран при на Бразилия във Формула 1. На пистата "Интерлагос" в Сао Пауло той записа най-бързото време и ще стартира в съкратената надпревара, която реално ще разпредели позициите за голямото неделно състезание.

От втора позиция стартира Макс Ферстапен, който е със средно-твърдите гуми на колата. Единственият друг пилот, който е избрал този комплект е Николас Латифи. Всички останали пилоти са на най-меките гуми за 24-те състезателни обиколки, които ще предложи спринтовото състезание.

Кевин Магнусен успя да задържи първото си място при старта. Макс Ферстапен определено изпита проблеми, а Джордж Ръсел дори се опита да го атакува, но не успя. Британецът пробва нова атака в началото на втората обиколка, но нидерландецът отново го задържа зад себе си. 

Пилотите на Алпин се забъркаха в проблеми. Естебан Окон и Фернандо Алонсо се доближиха прекалено много на пистата и имаше удар между двамата. Алонсо трябваше да влезе в бокса заради счупено предно крило и остана на 20-то място.

Карлос Сайнц успя да се пребори за четвъртото място с Ландо Норис. В третата обиколка дойде и атаката на Ферстапен срещу Кевин Магнусен, който нямаше шанс да се защити. Пилотът на Ред Бул взе лидерството в спринтовото състезание. Датчанинът от Хаас започна сериозно да губи позиции. Той се срина чак до пето място.

И съотборниците на Астън Мартин влязоха в интересна битка. Себастиън Фетел се опита да изпревари Ланс Строл, който обаче се защити опасно като затвори вратата на германския пилот. Фетел трябваше да стъпи в тревата и да върне газта, за да не се стигне до инцидент. В 10-ата обиколка все пак, той успя усшено да атакув канадският си съотборник. Този път Строл нямаше отговор. 

Джордж Ръсел не се предаде и в средата на състезателната дистанция - 12-ата обиколка, той опита няколко атаки срещу Макс Ферстапен. Нидерландецът успя да се справи с първите няколко опита за изпреварване от пилота на Мерцедес. 

Поредицата от атаки на британеца дадоха резултат. Джордж Ръсел успя майсторски да изпревари Макс Ферстапен и поведе в спринта на "Интерлагос" след 15 обиколки. 

Ланс Строл пък получи десет секунди наказание заради инцидента с Фетел.

Определено решението на Ред Бул да сложи средно-твърдите гуми на колата на Макс Ферстапен ще бъде сериозно дискутирано. Нидерландецът загуби много скорост и бе изпреварен от Карлос Сайнц, а в 19-ата обиколка и Люис Хамилтън сериозно притисна двукратния световен шампион. 

Никакъв шанс за Ферстапен. Люис Хамилтън също успя да мине пред него без особени проблеми. Нидерландецът остана на 5-то място, а зад него се озова съотборникът му - Серхио Перес. 

Позициите се запазиха, Ред Бул не размени местата на пилотите си, тъй като Серхио Перес се нуждае от възможно най-много точки, за да се пребори за второто място в шампионата. Шарл Льоклер остана 6-ти, а Кевин Магнусен, който стартира от първото място, завърши на 8-а позиция.