Често в ефира говорим за “баланс” на колите и споменаваме “настройки” и как влияят върху представянето на болидите. 

Сега ще разгледаме част от тях и защо Мерцедес имаха проблеми в Монако, както и дали те ще продължат в Монреал и Баку. И всичко това след състезание, в което Ферари доминираха. Историите в първенството тази година преливат една в друга, а това е страхотно за спорта.
 
Един от най-големите проблеми на болида на Мерцедес е, че е труден за управление в нискоскоростните завои. Пилотите изпитват проблеми със стабилността на задницата, а когато тя не е такава, предните гуми също не се загряват добре, защото не се плъзгат. Когато задницата е стабилна, предницата има леко недозавиване, а това загрява гумите добре.
 
Сред най-важните принципи е, че когато се влиза в завоите с по-висока скорост, така се покачват и температурата, и енергията в гумите. Конкурентите от Ферари намериха начин, по който да разпределят усилието отлично между предната и задната ос, докато в Мерцедес този баланс отсъства или поне не е постоянен.
 
Събитията за Мерцедес се утежняват от факта, че през тази година гумите достигат до оптималния си работен режим по-бавно. Това прави задачата на пилотите да уцелят пиковото представяне много по-трудна. 

Разликите този сезон са твърде малки и тези дребни детайли обръщат събитията в полза на единия или другия тим. Говорим обаче за трасетата, на които усилието върху гумите е ниско, т.е. нискоскоростните трасета и тези, на които асфалта не е абразивен. Например в Сочи и в Монте Карло.
 
Там се прояви предимството на Ферари, защото колата е по-лесна за настройване и балансът между предницата и задницата се достига много по-бързо. В началото на годината Скудерията изглеждаха силни в състезателно темпо, но им липсваше скорост в квалификациите, а това изглежда, че се промени.
 
Проблемите за Мерцедес сега са същите като в Сингапур 2015, когато световните шампиони не намериха начин, по който да настроят колите си. Принципът е един и същ - приплъзване на задницата води до прегряване, но това прегряване е различно, когато асфалта не е абразивен. От друга страна предните гуми също трябва да се загреят, защото така не се извлича максимум сцепление от тях.
 
Тези проявления ще се видят в Монреал. Но пък не би следвало картината да е същата на "Силвърстоун" или "Спа", тъй като характеристиките на тези писти са различни. Дори само от условията на асфалта, ще е по-лесно да се генерира сцепление.
 
В Канада и Азербайджан обаче се очакват още неволи за Сребърните стрели, тъй като традиционно на тези трасета аеронастройките са за по-ниско челно съпротивление. Има дълги прави и отборите целят постигането на по-висока скорост, но на прави, а това ще усложни още задачата за загряването на гумите. Монреал по традиция е коварно място, а в Баку асфалта е много гладък, съответно не се генерира достатъчно енергия и има много дълга права - предизвикателството там ще е сериозно.
 
Как Ферари постигнаха този баланс е тема, която се дискутира от всички и какви ще са отговорите, ще се наложи да разберем до края на сезона. Поне за сега обаче проблемите на Мерцедес и израстването на Черните кончета правят битката безкрайно интересна.