Гледахме три чудесни старта, с добри изпреварвания, пресичащи стратегии, отпадания и двама различни победители. Люис Хамилтън за Мерцедес и Себастиян Фетел за Ферари отдавна мечтаеха за подобно съперничество и по всяка вероятност ще го получат през този сезон. Въпросителната за 2017 г. бе Валтери Ботас във втория Мерцедес и каква ще е неговата роля в определянето на челните позиции.

Чух Вашите мнения в последното Формула 1 Токшоу, чувам ги и в разговорите около мен - повечето са за това, че Ботас ще заеме твърдо позицията на пилот №2 в Мерцедес, че ще бъде смазан от Хамилтън и че няма да се включи в спора за титлата. В момента това може и да изглежда като правдива и логична позиция, но не разкрива всички нюанси на богатия характер и най-вече възможности на финландския състезател.

Първо, изминали са само три старта и е невъзможно да се предполага, че въобще има състезател в света, включително Фетел, който може да пристигне в германския тим и да победи Люис веднага. Този екип бе изграден около Хам, колата също и е невъзможно за отрицателно време да се търси краен триумф. Затова трябва да се търсят малките детайли, в които отново се крие по-голямата (или важна) истина. Валтери завърши на по.малко от 12 секунди от Люис в Австралия, допусна грешка в Китай, а в Бахрейн беше на по-лошата стратегия.

Второ, финландецът за три съботи взе една от най-важните и силни територии на британския си съотборник - квалификацията. Обиколката му в пустинята беше впечатляваща по всеки един показател, а спомените за последния надвил Хам толкова категорично в тази фаза от уикенда са избледнели. Един от начините, по които многократния световен шампион може да бъде спрян, минава категорично през по-добра скорост в събота и съответно по-предни стартови позиции.

Трето, отборът все още няма достатъчно данни за това как работят гумите и когато тези пропуски бъдат попълнени, състезания като това в Бахрейн ще изглеждат различно. Отборът смяташе в началото на състезанието, че супермеките гуми на "Пирели" (логично) са по-добрият избор. Валтери направи първа смяна с тях, а Люис сложи меките и това се оказа по-правилно решение. Финландецът издържа много малко обиколки преди гумите му да прегреят и това да съсипе надпреварата му. При обърнат сценарий изходът щеше да е по-различен.

Няма отричане, че Хамилтън показва по-добра скорост, че е по-завършен състезател и че е безспорно в дискусията за спечелването на титлата сега и за това, че въобще е един от най-силните състезатели на това поколение. Но пътят на Валтери тепърва започва. В Уилямс повечето състезатели, които се борят, изглеждат симпатично и едва когато го напуснат и отидат в Мерцедес, цялото говорене за тях се променя (спомнете си Нико Розберг). Ботас има скоростта и характера, трябва още време, за да се прецени къде стои в спора на Хамилтън и Фетел.