Наказанието на Себастиан Фетел в Канада бе грешка и отбеляза нов епизод в историята от противоречия във Формула 1. 

Решението на комисарите за инцидента с Люис Хамилтън на четвърти завой на “Жил Вилньов” отново пробуди една стара тема за регулациите в спорта и как следва да се прилагат. Като завършил Юридическия факултет често се налага да се дебатират определени казуси, които попадат в новините заради наказващите органи и степента на наказание.

Първо, по конкретния случай - публиката, легенди на спорта, както и звезди от други шампионати (MotoGP, NASCAR и т.н.) единодушно се обединиха около идеята, че Фетел и Хамилтън трябваше да бъдат оставени да се състезават и да не се прибягва до външно вмешателство в техния спор. Аргументите за това са, че Себ нямаше какво друго да направи в ситуацията. Той бе извън очертанията на трасето и при липсата на сцепление в тревата, бе невъзможно да се завърне по друг начин на пистата.

Според общата теория в правото наказателната отговорност възниква при настъпване на неправомерно виновно поведение. Отдавна се говори за създаването/написването на някаква форма на Наказателен кодекс, но за да съществува подобен закон следва на всяка една писта, за всеки един завой, при всеки един сценарий да бъдат разписани определени хипотези, за да може при възникването им, да се прилагат предписаните санкции.

На теория това звучи разумно, но на практика е много трудно приложимо, тъй като разследващият (този, който събира фактите и ги анализира) и осъждащият орган (налагащият наказанията) е един и същ - комисарите в съответното Гран при. Затова се борави с по-общи понятия, едно от които е “небезопасно завръщане на пистата”. Във Формула 1 обаче няма отделен орган, или отделна група от специалисти, или отделна група от назначени бивши състезатели, които да се занимават само с това, или както и да се нарече, за да може да има постоянство във взимането на решенията.

Затова и светът си спомни за сходна ситуация на Хамилтън срещу Рикардо в ГП на Монако през 2016-та, когато първият не бе наказан. Намирането на баланса е много трудна задача, поради което не трябва да се търсят някакви конспирации по темата. Подобни неточности се случват на всички равнища във всички спортове и е редно за Формула 1 да се тълкуват като неточности във взимането на трудно решение в трудна ситуация.

Второ, в името на спорта, а и на правото - завръщането на Фетел на пистата не е редно да се тълкува като “небезопасно” първо поради липсата на “опасност”, след това заради липсата на умисъл у германецца, както и заради това, че е непосилно да говорим за “безвиновна отговорност”, каквато бе тезата на един от моите колеги. Пилотите трябва да бъдат оставяни да се състезават помежду си и изхода на споровете не трябва да бъде разрешаван от комисарите, особено пък в моменти, в които и Тото Волф, и Люис Хамилтън бяха учудени от случилото се.