Люис Хамилтън може и да оглави петъчните тренировки в Китай, но по-задълбоченият анализ на времената и резултатите показват една по-разнообразна и по-детайлна картина. Затова от толкова време насам казваме и в ефир, че сесиите в първия ден от състезателния уикенд са толкова любопитни.

В Китай е студено и влажно, и по всяка вероятност ще остане такова до неделя. Това придава още едно особено очакване за евентуалния развой на събитията. Проследявайки състезателните симулации на отборите най-вече във втората тренировка се убеждаваме, че разликите между тях всъщност са много малки.

Мерцедесът на Хамилтън бе най-бързата кола при обиколките с малко гориво на борда. Осреднените времена с повече гориво обачепоказват по-различна картина:

·        с ултрасофт:

1. Фетел - 1:38,927

2. Верстапен - 1:39,095

3. Рикардо - 1:39,157

4. Хамилтън - 1:39,200

5. Ботас - 1:39,212

·        със софт:

1. Верстапен - 1:38,549

2. Хамилтън - 1:38,669

3. Рикардо - 1:38,780

4. Райконен - 1:38,975

·        с медиум:

1. Фетел - 1:38,360

2. Ботас - 1:38,466

Покритието на асфалта в Шанхай е невероятно абразивно и поради тази причина можем да очакваме стратегии с две спирания в бокса. Разликите между отделните комплекти са минимални и все още не можем да имаме яснота коя стратегия би се оказала печеливша.

Мерцедес и Ферари, до голяма степен и Ред Бул, изглеждат сякаш могат да изкарат Q2 със софт, за да имат по-дълга откриваща серия от обиколки в неделя. В един тур се създава усещането, че може да има разлика от около секунда за ултрамеките, но заради повърхността на асфалта, този комплект може да се окаже твърде мек.

В състезателно темпо разликата между двата типа изглежда около 5 до 7 десети. С по-дълга първа серия от обиколки, ще се създаде възможност, предимно за Мерц и Ферари, да се нагодят спрямо условията и темпото на останалите, за да вземат решение на коя гума да преминат след първото си спиране в бокса.

Не следва да бъде изненада, ако имаме различни стратегии не само между водещите отбори, но и между съотборниците вътре в самите екипи. Поради тази причина ще има поне няколко стратегически решения, за които да се внимава и да се следят в хода на неделната надпревара.

В борбата за пол-позишъна Хамилтън продължава да изглежда като фаворит, макар че разликата му пред Кими днес бе само 7 стотни. Скоростта на британеца в Китай е забележителна и често той успява в събота да надгради над постиженията си от петък. Същото можем да очакваме и от Фетел.

Като състезателно темпо, Себ бе с най-доброто време с ултрасофт, но това е ако имаме предвид едва 3-те му чисти обиколки, които имаше. В останалото време той се заклещи зад Нико Розберг. Макс в това отношение имаше най-чистата сесия, тъй като осредненото му време е на база на проследяване на 10 чисти тура.

В тях холандецът остана на само десета от германския си съперник, което е показателно и за темпото на РБР. Рикардо остана на десета от съотборника си и плътно зад него бяха Хамилтън и Ботас. Не успяхме да видим Кими в такива условия заради глич в софтуеъра. Очаква ни много интересен уикенд.