Отборът на Ферари показа, че доброто темпо в тренировките преди Гран При на Белгия не е било случайно. Шарл Льоклер и Себастиан Фетел по страхотен начин постигнаха двойна победа в съботната квалификация, оставяйки зад себе си дуото на основния конкурент Мерцедес – Люис Хамилтън и Валтери Ботас. За последно "скудерията" беше записвала "едно-две" в квалификация преди година без един ден - в квалификацията за Гран При на Италия през 2018-а Кими Райконен спечели последния си (засега) полпозишън в кариерата, следван от Фетел.

В съботния следобед 21-годишният Льоклер беше наистина под пара на „Спа”, където оглави листата с времената във всеки от трите етапа от квалификацията. Финалният му резултат – 1:42,519 минути – стана факт в неговия финален опит. Резултатът можеше да бъде дори по-добър, ако Льоклер не беше блокирал предна дясна гума няколко завоя преди края на обиколката.

Фетел не успя изобщо да се доближи до своя съотборник, финиширайки на 748 хилядни зад него. В този диапазон беше изоставането на Хамилтън (+0,763 секунди), докато Ботас отиде на почти 9 десети от секундата.В топ 5 място намери и Макс Ферстапен, който, за разлика от новия си съотборник Александър Албън, се добра до Q3.

Трябва да се отбележи, че лидерите изобщо не позволиха честите накъсвания на квалификацията да се отразят върху темпото им. След само 8 минути в Q1 двигателят на Роберт Кубица (Уилямс) изгърмя и сесията беше стопирана, докато колата бъде изнесена извън трасето. Това не беше единственият инцидент в тази част от квалификацията, защото точни при нейния финал и Антонио Джовинаци (Алфа Ромео) спря неподвижен заради проблем с двигателя.