В специално интервю за британския канал Sky Sports F1 изпълнителният директор на Формула 1 - Стефано Доменикали, разкри, че в бъдеще календарът на шампионата може да се разрасне до цели 30 старта.

Сезон 2022 ще включва цели 23 старта, а в момента наредбите позволяват той да бъде разширен до 24, което най-вероятно ще се случи още през следващата година. Тогава в календара ще се завърнат надпреварите в Китай и Катар, които засега не са част от графика.

Все пак е напълно възможно стартът в Катар да бъде включен, като заместник на Гран При на Русия. Руската надпревара бе извадена заради началото на военната инвазия на страната в Украйна в края на февруари

Тогава Доманикали заяви, че спортът няма да има никакъв проблем да намери заместник на надпреварата в Сочи. По неговите думи, близо 30 промоутъра имат интерес към домакинството на стартове от Формула 1.

Gulliver/GettyImages
77 снимки

Вместо това е по-вероятно да се стигне до компромисен вариант, в които ще има 30 домакина, но само 24 старта на година. За целта част от състезанията ще бъдат на ротационен принцип и ще присъстват в един или два сезона, след което ще пропуснат един. Подобна система няма да е прецедент в автомобилния спорт, тъй като в миналото тя бе прилагана в Световния рали шампионат (WRC).