В изключително изпълнено с емоции състезание в Гран при на Франция големият победител бе пилотът на Ред Бул Рейсинг – Макс Ферстапен. Нидерландецът започна като лидер, но изпусна водачеството си след грешка в началото, която бе наказана от Люис Хамилтън. Последва страхотна работа от отбора на Ред Бул и самият пилот, за да се стигне до триумфа му на „Пол Рикар”.

Ферари записа катастрофално състезание, като и двамата пилоти на "черните кончета" финишираха извън зоната на точките.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!

Състезанието на живо:

Макс Ферстапен стартира слабо на трасето "Пол Рикар" и след втория завой допусна грешка навярно заради температурата на гумите си и не успя да завие добре, което бе наказано от Люис Хамилтън, който поведе колоната. В 15-ата обиколка Шарл Льоклер влезе в бокса на Ферари, за да си смени гумите. Същото стори и Ферстапен, който започна да доминира с темпото си във Франция. Хамилтън също влезе в пита, след което излезе, но Макс излезе пред него и си върна предимството пред британеца. Към 24-ата обиколка пък Серхио Перес водеше в надпреварата.

В 25-ата обиколка Перес влезе в бокса да сложи гуми "хард", но екипът на Ред Бул се забави и отне ценни секунди от мексиканеца. Макс Ферстапен спря за втори път в бокса, като в този момент двата Мерцедеса излязоха водачи. Стратегият на Ред Бул бе болидът на нидерландеца да бъде перфектен в края на състезанието, а наистина може да се твърди, че от стратегическо естество надпреварата във Франция за Ред Бул бе впечатляваща. Болидите на Скудерия Ферари пък не се справяха добре на трасето, като Шарл Льоклер и Карлос Сайнс бяха в средата на класирането при водачите.

Девет обиколки преди края Ферстапен задмина Валтери Ботас и застана втори в подреждането на 3 секунди зад водача Хамилтън. Ландо Норис и Даниел Рикиардо пък бяха пети и шести със своите Макларъни. Две преди края Макс се приближи на 1,3 сек. зад Хамилтън, като получи инструкции от тима си, че той трябва да избере как да атакува първото място. В предпоследната обиколка на шестия завой Макс изпревари британеца и си върна първата позиция в състезанието.

СТАРТОВАТА РЕШЕТКА ЗА ГРАН ПРИ НА ФРАНЦИЯ: