Валтери Ботас с Мерцедес ще потегли от първа стартова позиция в 10-ото състезание в календара на световния шампионат във Формула 1. 

На пистата "Силвърстоун" той даде най-добро време и спря хронометрите на 1:25.093 минути. Съотборникът му Люис Хамилтън остана на втората позиция с изоставане от +0.006 секунди. Третата позиция остана за Шарл Льоклер с Ферари и изоставане от + 0.079 секунди. Макс Ферстапен остана 4-ти с Ред Бул. Пиер Гасли с Ред Бул е 5-ти. Фетел с Ферари е 6-ти. Даниел Рикиардо е 7-ми, осми остана Ландо Норис, а десетката затвориха Алекс Албън и Нико Хюлкенберг. 

Така Ботас прекъсна победата в квалификацията на британеца Хамилтън, който печелеше неизменно последните 4 квалификации на пистата "Силвърстоун".

В първата сесия от квалификацията отпаднаха двата болида на Уилямс с пилоти Джордж Ръсел и Роберт Кубица, пред тях бяха Ланс Строл с Рейсинг Пойнт, Квят с Торо Росо и Кевин Магнусен с Хаас.

Във втората 11-ти остана пилотът на Алфа Ромео Антонио Джовинаци, а 12-ти съотборникът му Кими Райконен. Карлос Сайнс-младши е с 13-о време, Ромен Грожан с Хаас и Серхио Перес с Рейсинг Пойнт.

Надпреварата е в неделния ден от 16:10 часа и ще може да я проследите в пряко предаване в ефира на DIEMA SPORT 2, PLAY DIEMA XTRA и на GONG.BG.