Ръководството на Мерцедес е имало разговор със своя пилот във Формула 1 Валтери Ботас, по време на който финландецът е бил уведомен, че отборните заповеди в полза на неговия съотборник Люис Хамилтън остават в сила, докато британецът не спечели световната титла през 2018 година.

Германският тим, четирикратен шампион при конструкторите от 2014-а насам, си навлече доста критики с решението да подари победата на Хамилтън в Гран При на Русия, когато Ботас беше очевидно по-бързият от двамата. Това позволи на Хамилтън, който преследва своята 5-а световна титла (и трета поред), да дръпне с 50 точки пред основния си конкурент Себастиан Фетел (Ферари). Впоследствие Мерцедес опита да се защити с аргумента, че е трябвало да играят „отборно”, макар смяната на позициите за техните пилоти по никакъв начин да не промени точките, които завоюваха в инженерната битка.

След края на надпреварата в Сочи Хамилтън призна, че това е победата, която в неговата кариера му е донесла най-малко удовлетворение. Той добави, че едва в края на сезона ще стане ясно дали решението им е било правилно. 33-годишният състезател веднага потърси Ботас след паркирането на болидите и проведе кратък разговор с него, очевидно в опит да го утеши (още повече, че Ботас от време на време търпи критики за това, че през 2018-а все още не е спечелил състезание).

„Определено може да се случи отново”, призна самият Ботас. „Да, Мерцедес ми каза за това. Не е като да не съм го очаквал.”

„Ще подкрепям Люис. Просто трябва да го приема – към момента ситуацията, в която се намирам, е такава заради всичко, което се случи по-рано през сезона. Вече не съм в позиция да преследвам световната титла”, коментира скандинавският пилот.