Пилотът на Мерцедес Валтери Ботас ще стартира от първа позиция за Гран при на Айфел н пистата „Нюрбургринг”. Финландецът спечели квалификацията днес, надделявайки над съотборника си Люис Хамилтън и пилота на Ред Бул Макс Ферстапен, който остана трети.

Минути преди квалификацията стана ясно, че Ланс Строл от тима на Рейсинг Пойнт е болен и ще бъде заместен Пойнт от Нико Хюлкенберг.

Gulliver/GettyImages
53 снимки

За финландеца това е 14-и старт от първа позиция в кариерата и трети за сезона. Ботас през този сезон записа две победи- в Австралия и в последния старт за момента в руския курорт Сочи, а общо в кариерата си е стъпвал 9 пъти на първото място на стълбичката. След първите трима се наредиха Шарл Льоклер (Монако) с Ферари на 0.766,

Александър Албон (Тайланд) от Ред Бул на 0.778, а топ 6 допълни Даниел Рикардо (Австралия) с Рено на 0.954.

"След като пропуснахме вчера двете тренировки, днес беше много важна квалификация за нас. Смятам, че е много позитивно представяне, защото се доближаваме все по-близо и по-близо до Мерцедес. Надявам се, че и утре в състезанието ще бъде още по-интересно и ще бъдем по-добри. Много е важно как ще се представят гумите, а трябва да знаем, че е една много силна писта, заяви Макс Ферстапен, който днес остана трети в квалификацията.

"Чувството е страхотно да си първи. Последната обиколка беше изключителна. При тези условия да поддържаш добра температура в гумите е много трудно. И двамата с Люис излизаме в един и същи момент от гаража, но е най-важното да си прецизен и концентриран. Единствената ми цел е да постигна победа и да затвърдя доброто си представяне от предишните стартове, заяви пък първият днес в квалификацията Валтери Ботас.