Пилотът на Мерцедес във Формула 1 Валтери Ботас разкри, че и той, и неговият съотборник и лидер в класирането Люис Хамилтън е трябвало да бъдат изключително внимателни спрямо температурите в своите двигатели по време на Гран При на Австрия. Финландецът заяви, че погрешни изчисления на инженерите са довели до проблеми с охлаждането.

В Шпилберг Ботас успя да завърши на трето място зад победителя Макс Ферстапен (Ред Бул) и неговия подгласник Шарл Льоклер (Ферари). Хамилтън пък успя да удържи Себастиан Фетел (Ферари) зад гърба си точно преди пресичането на финала.

„Знаехме, че ще бъде горещо, но и допуснахме лека грешка при изчисленията”, заяви Ботас. „Мисля, че и прогнозните ни времена спрямо избраната стратегия не бяха съвсем точни. Колкото повече продължавахме по този начин, толкова повече време губихме в рамките на една обиколка спрямо предварително очакваното.”

„За мен това беше най-трудното състезание по отношение управлението на двигателя, съблюдаването на температурите. Никога не ми се е налагало чак в такава степен. Всъщност не можехме да ползваме пълната мощност на двигателя заради високите температури. Това ни костваше също значителна загуба на време.”

„Беше коварно, защото нито атаките, нито защитните маневри бяха възможни. През цялото време имаше кола пред мен, но колкото повече се доближавах до нея, толкова повече предупреждения светеха на волана.”

„Определено това е състезание, от което трябва да се поучим и да направим подобрения, защото ще има и други състезания в горещините”, добави Ботас.