Валтери Ботас с Мерецедес ще стартира от първа позиция в предстоящото Гран при на Португалия в неделя, след като спечели днешната квалификация. Финландецът постигна време от 1:18.348 в своя първи опит в третата част на квалификацията, с което изпревари своя съотборник Люис Хамилтън с минималните 0.007 секунди. Трети на стартовата решетка в утрешния ден ще се нареди Макс Ферстапен с Ред Бул.

Нидерландецът даде време с повече от десета по-добро от това на Ботас в своя първи опит в заключителната квалификационна сесия, но то бе анулирано от стюардите, тъй като пилотът е напуснал трасето на четвъртия завой. Във второто си излизане той не успя да повтори резултата си, като бе с 0.398 по-бавен от финландеца.

До Ферстапен на втората редица утре ще стартира неговият съотборник Серхио Перес, който бе с повече от половин секунда зад първия. От петата позиция ще потегли пилотът на Ферари Карлос Сайнц-младши, който в своята едва трета квалификация за Скудерия успя да изпревари Шарл Льоклер, който се нареди осми. Монегаскът обаче има леко предимство от стратегическа гледна точка, тъй като той и пилотите на Мерцедес и Ред Бул ще стартират със среднотвърдите сликове на Пирели, докато останалите участници в квалификация три ще направят това с меките.

Между двамата пилоти на Ферари ще стартират Естебан Окон и Ландо Норис, който не успя да повтори представянето си от втората квалификация в третата.

От петата редица утре ще потеглят Пиер Гасли и Себастиан Фетел, за когото това бе първо участие в решителната част на квалификация от Гран При на Великобритания през миналото лято.

Gulliver/GettyImages
87 снимки

Първият пилот, който ще има правото на свободен избор на гуми на старта утре ще бъде Джордж Ръсел, който се размина със своето първо участие в квалификация три с тима на Уилямс за 0.057 секунди. Зад британеца на старта ще се наредят Антонио Джовинаци, Фернандо Алонсо, Юки Цунода и Кими Райконен, които също бяха елиминирани във втората част на тренировката за място.

В първата фаза, големият губещ бе пилотът на Макларън Даниел Рикардо, който даде 16-о време. Така австралиецът бе първи извън класиралите се за втората част, като разликата между него и 15-я Ръсел бе само 0.042 секунди. Освен Рикардо, в квалификация едно елиминирани още бяха Ланс Строл, Никола Латифи и дуото на Хаас Мик Шумахер и Никита Мазепин, които ще стартират от последната редица на стартова решетка.

Състезанието за Гран При на Португалия стартира в 17:00 часа българско време утре.