Съперничеството между съотборниците в Мерцедес Люис Хамилтън и Нико Розберг е основното събитие във Формула 1 в последните 3 сезона. Имаше скандали, спорове, сблъсъци на пистата, дори замеряне с шапка. Много често двамата излизаха извън релси. Често се налагаше да има омиротворяващи действия от ръководителите на отбора, но битката между двамата си остава безмилостна.

Но колкото и да се опитва Нико Розберг, така и не успява да намери начин да победи своя колега. Хамилтън вече има 3 световни титли и е на път да спечели четвърта. А едва ли някой се съмнява, че до края на този сезон англичанинът вече ще е изпреварил Ален Прост, който е втори по победи в историята на Формула 1 с 51. За да го настигне на Люис му трябват още само 2 успеха.

Според много от анализаторите състезанието в Германия можеше да реши много неща. Една победа за Нико на домашната му писта би означавала, че той има отговор на отличната форма на Хамилтън. Победа за Люис насред Германия пък би била сериозен шамар за Розберг и би отворила сериозна дистанция между двамата.

В крайна сметка се оказа, че Нико отново няма отговор на въпроса, как да победи Хамилтън. А сезонът започна толкова добре за него. Четири поредни победи на старта, дадоха на Розберг надежда, че това най-накрая ще е неговата година. Скандалите и катастрофите между двамата продължиха този сезон, но Нико водеше в класирането. След състезанието в Испания, разликата бе 43 точки в полза на германеца! Изглеждаше, че Розберг най-накрая е намерил рецептата за това, как да остави големия съперник зад себе си.

Но Хамилтън неслучайно има три световни титли. Защото умее да преобръща нещата и не се влияе от спънките по пътя.

В Германия в събота вечерта, след като Розберг бе абсолютно безгрешен и в тренировките и в квалификацията, Люис Хамилтън говореше за отказа на ФИА да въведе предпазната мярка Хейло. Но може би англичанина вече има такава. В последните състезания сякаш ореол стои над шлема му и го отличава от останалите пилоти.

Хамилтън сякаш е безгрешен и заразен с невероятен оптимизъм. Той спечели в Германия, като завърши на 6,9 секунди пред Даниел Рикардо и след това призна открито, че просто е „угасил” двигателя във втората обиколка. За да го запази, колкото се може повече. А Розберг, който тръгна от първа позиция, жалостно гледаше как докато гумите му превъртат, покрай него мина не само сребърния болид на Хамилтън, но и двата тъмносини на Ред Бул.

Вярно, че след това и от бокса на Мерцедес не помогнаха на Нико, като го забавиха допълнително, но Люис беше безгрешен. И точно в това е разликата между Розберг и Хамилтън. Когато Хамилтън има трудности, както беше в първите 4 състезания от този сезон, той не се предава и намира сили да преобърне нещата. Когато обаче проблемите връхлетят Розберг, той сякаш няма силите да излезе от дупката. Да преобърне нещата.

Някои го наричат психика, други издръжливост, трети просто отдават всичко на късмета. Но цифрите не лъжат – четири поредни победи за Хамилтън и 6 успеха от последните 7 старта. В Германия англичанина изглеждаше като пилот, който кара към четвъртата си световна титла.

А за Розберг сега предстои трудна лятна почивка, в която едва ли ще спи спокойно и ще мисли как да навакса тези 19 точки. Да, те не са много, а до края на сезона могат да бъдат спечелени общо 225 точки, но Хамилтън изглежда непобедим. А когато Люис влезе в този режим, трудно излиза от него.