Маршалите на трасето „Пол Рикар” решиха да не налагат санкция на световния шампион във Формула 1 Люис Хамилтън по повод небезопасното му завръщане на пистата по време на втората свободна тренировка преди Гран При на Франция.

Лидерът във временното класиране се оказа обект на разследване от стюардите, след като изпусна контрола над своя болид в 4-ия завой и реши да се върне на трасето малко преди петия, при което извади извън състезателна траектория правещия бърза обиколка Макс Ферстапен (Ред Бул).

Двамата замесени бяха привикани след края на сесията за обяснения и вследствие на това стюардите избраха да не прибягват до санкции. За това голяма роля изиграха показанията на Хамилтън и Ферстапен, които са счели, че случилото се не е криело кой знае каква опасност за който и да е от тях. Те изразили съгласие, че Хамилтън не е имал идеалната видимост в огледалата за обратно виждане и не е видял приближаващия се холандец.

По-късно Хамилтън сподели и пред медиите своята версия. „Беше сериозен момент, радвам се, че овладях колата. Ако бях се завъртял, мисля, че щях да свърша в стената. Поех контрол, а после трябваше да натисна спирачката, да я отпусна, след това отново да натисна и накрая да подам газ, за да съхраня баланса. Определено съм доволен, че спасих колата”, коментира британецът.

„Гумите също не понесоха кой знае какви щети. После опитах да се върна на трасето, като обикновено идеята е да влезеш в състезателната линия. Гледах в огледалото и там нямаше нищо, защото Макс беше доста напреднал от другата страна на състезателната траектория. Изведнъж просто ме връхлетя. За късмет не го спрях да влезе в завоя, той описа широка дъга. Тренировка е, понякога такива неща се случват”, заяви Хамилтън.

В малко по-различна светлина беше изказването на д-р Хелмут Марко, техническия съветник в Ред Бул. „Макс смята, че Хамилтън просто не го е видял. По тази причина той излезе встрани, изобщо не се е оплаквал”, заяви австриецът. „Не бива да забравяме, че все пак се намираме в състезание от Формула 1. Подобно нещо не подлежи на наказание, но някак си трябва да има някакво последствие. Ако следваме линията, наложена в Канада, то Хамилтън също би трябвало да бъде наказан. Може би дори с позиции на стартовата решетка”, добави Марко.


Насладете се на Гран При на Франция, 8-и кръг от сезон 2019 във Формула 1, чрез преките предавания на свободните тренировки, квалификацията и самото състезание – само в ефира на DIEMA SPORT 2 и онлайн на PLAY DIEMA XTRA!