Световният шампион Люис Хамилтън направи поредната крачка към дублирането на своята титла, като не допусна нито една грешка и от начало до край удържа водачеството си в Гран При на Италия. Втори за него финишира пилотът на Ферари Себастиан Фетел, докато трети остана Фелипе Маса с Уилямс.

За британеца това беше седма победа в течение на сезона и юбилейна 40-ата в кариерата му. Той за 81-и път стъпи на подиума и по този показател се изравни с легендарния Аиртон Сена, с когото делят 4-ото място в тази класация.

Състезанието на „Монца“ започна по доста странен начин, като третият на стартовата решетка Кими Райконен пропусна да потегли на старта, а пък две обиколки преди края на надпреварата съотборникът на Хамилтън в Мерцедес – Нико Розберг отпадна, след като двигателят му се запали.

Финалът на иначе безоблачното за Люис състезание беше изпълнен с нерви, най-вече в бокса на германския тим. Оттам  първо поискаха увеличаване на преднината, а после на няколко пъти помолиха Хамилтън да намали темпото, докато той се оплакваше от липса на скорост. Очевидно от Мерцедес опитваха да предотвратят втори инцидент като този на Розберг, което наведе на мисълта, че болидите са били натоварени до краен предел.

Четвъртото място остана за другия пилот на Уилямс Валтери Ботас, който до последно се опитваше да измести Фелипе Маса от подиума. Райконен пък навакса голяма част от изоставането и завърши пети.

Ледения плати жестока цена заради слабия старт, като след загасването на червените светлини той остана неподвижен за около 2 секунди. Това бе достатъчно за всички други пилоти да го задминат, а Хамилтън започна да трупа преднина пред неговия съотборник. До четвъртата обиколка Кими се бе върнал до 11-о място, докато за Ромен Грожан (Лотус) състезанието вече бе приключило заради повреда в двигателя.

В 27-ата обиколка Райконен отново се замеси в странен инцидент, като бе на косъм да бъде нацелен отзад от Роберто Мери (Мейнър Маруся) при влизането в бокса. Испанецът скочи на спирачките в последния възможен момент, иначе това можеше да бъде краят на състезанието и за двамата.

До края единствената интрига в челото беше свързана с битката за втората позиция между Розберг и Фетел, чийто гуми първи започнаха да показват признаци на износване. Това позвори на пилота на Мерцедес да се доближи максимално до своя германски сънародник, ала 2 обиколки преди края постоянният стремеж на Розберг да извлече максимума доведе до отпадането му. Без видима причина двигателят на колата му избухна в пламъци, а 2 обиколки по-рано Хамилтън получи първите нареждания да има едно на ум за темпото си.

Въпреки всичко британецът постигна целта си и увеличи своята преднина пред Розберг в класирането на 53 точки.

Формула 1, Гран При на Италия, резултати (топ 10):

1. Люис Хамилтън, Мерцедес

2. Себастиан Фетел, Ферари

3. Фелипе Маса, Уилямс

4. Валтери Ботас, Уилямс

5. Кими Райконен, Ферари

6. Серхио Перес, Форс Индия

7. Нико Хюлкенберг, Форс Индия

8. Маркус Ериксон, Заубер

9. Даниел Рикиардо, Ред Бул

10. Даниил Квят, Ред Бул