Отборът на Астън Мартин във Формула 1 официално обяви, че е внесъл жалба срещу дисквалификацията на своя пилот Себастиан Фетел от Гран При на Унгария, в която германецът завърши втори зад Естебан Окон.

Четирикратният световен шампион обаче бе дисквалифициран тъй като стюардите не успяха да извлекат нужния един литър гориво от неговия автомобил след края на надпреварата на „Хунгароринг“. Вместо това те успяха да вземат само 0.3 литра, но според Астън Мартин в резервоара на AMR21 трябва да има още 1.44 литра.

От отбора се обосновават с данните на показанията от регулатора на потока на горива, предоставен от Международната автомобилна федерация (ФИА). Според ръководителя на Астън Мартин Отмар Сафнауер една от помпите на автомобила на Фетел се е повредила, което не е позволило цялото гориво да бъде източено след финала.

Gulliver/GettyImages
100 снимки

Американецът се надява от ФИА да позволят на отбора на сменят въпросната помпа и да направят нов опит за източване на останалото гориво. Самият автомобил бе задържан от ФИА с цел запазване на всички доказателства.

„След пилотирането на Себастиан Фетел до второто място на пътя в Гран При на Унгария в неделя, 1 август, той бе дисквалифициран от резултатите, когато 1.0-литрова проба гориво не можа да бъде взета от колата му след състезание. Нямаше и няма предположение, че автомобилът на Астън Мартин на Фетел не се е възползвал от предимство от предполагаемото нарушение на регулациите или че е било умишлено. Тъй като данните на екипа показват, че в автомобила е имало повече от 1.0 литра гориво след състезанието – 1.74 литра според данните - екипът незабавно си запазва правото на обжалване и е поискал право на преразглеждане заедно с процедурата за обжалване, в резултат на откриването на значителни нови доказателства, свързани с санкцията, които не са били достъпни за нея по време на решението на ръководителите на FIA“, обясняват от екипа на Астън Мартин.