Серхио Перес и Фернандо Алонсо ще си поделят първата редица на стартовата решетка на тазвечершната надпревара за Гран При на Саудитска Арабия, в която се очаква именно те да са двамата основни претенденти за победата. Състезанието, което е второ за сезон 2023 във Формула 1, стартира в 19:00 часа българско време и ще може да бъде следено на живо в Gong.bg.

За втора поредна година от полпозишъна в Джеда ще стартира Перес, който вчера се възползва максимално от проблемите на своя съотборник Макс Верстапен, за да спечели квалификацията край бреговете на Червено море. Нидерландецът ще потегли едва 15-ти днес, след като счупена полуоска не му позволи да запише конкурентна обиколка във втората фаза на сесията за място и той отпадна още в нея.

При отсъствието на Верстапен от челото на класирането компания на Перес на първата редица ще прави двукратният световен шампион Фернандо Алонсо, който ще преследва своята първа победа във Формула 1 от 12 май 2013 година, когато спечели домашната си Гран При на Испания.

Не пръв поглед задачата на пилота на Астън Мартин не е никак лека срещу Перес и Ред Бул, но в миналото не един и два пъти сме виждали как той може да печели дори и с по-слаба техника. В Бахрейн преди две седмици представянето на Алонсо в състезанието напомни на именно тези златни години от кариерата на испанеца, което означава, че той не трябва да бъде подценяван днес.

Втората редица в Джеда ще си поделят Джордж Ръсел и Карлос Сайнц, които се класираха четвърти и пети в снощната квалификация. Те, както и Алонсо, са част от печелившите от наказанието на съотборника на Сайнц във Ферари Шарл Леклер, който трябваше да потегли от втората позиция. Монегаскът обаче е наказан с десет места, тъй като този уикенд той използва своята трета контролна електроника за годината, при разрешени само две. Това го отпраща на 12-то място на стартовата решетка, а от неговото наказание печеливши освен Алонсо, Ръсел и Сайнц са още Ланс Строл, Естебан Окон, Люис Хамилтън, Оскар Пиастри, Пиер Гасли, Нико Хюлкенберг и Гуаню Джоу. Те ще заемат позициите съответно от 5-та до 11-та на стартовата решетка тази вечер.