Формула 1, както всеки спорт, е поле на крайностите. Вчера всички почитатели на кралските гонки станаха свидетели на нещо красиво – завръщането на Роберт Кубица в голямото семейство на Ф1. Това беше кулминацията на 6-годишните усилия, които полякът положи.

С тези две ръце Кубица извървя обратния път до Ф1

И докато 32-годишният пилот получи своя втори шанс, днес всички в падока се сещат за едно име, което никога повече няма да видим в класирането или на стартовата решетка. На 3 август 2017 година Жул Бианки трябваше да навърши 28 години, ако призванието му в живота бе различно от това да мери сили с най-добрите на възможно най-високата скорост…

Болидът на Ферари за 2017-а - кръстен в памет на Бианки

Вечно усмихнатият французин загина, докато преследваше своята мечта. Състезанието за Голямата награда на Япония през 2014-а завинаги го остави 25-годишен в спомените на съперници, приятели и фенове. На злополучния 5 октомври Бианки загуби контрол над своя болид Маруся под тежкия дъжд и се вряза с огромна скорост в задната част на помощен автомобил, който бе в близост до пистата, за да изкара друг излязъл от строя болид.

Основният удар бе право в състезателния шлем на Бианки, а невероятната сила доведе до жестоки и масивни разкъсвания в мозъка. Хирурзите опитаха всичко, за да спасят пилота въпреки ужасяващите поражения. Той бива поставен в изкуствена кома, от която не излиза до смъртта си на 17 юли 2015 година.

Лауда: С "ореола" Ф1 обърна гръб на феновете

През цялото време семейството на пилота всъщност не очаква добри новини. Лекарите им съобщават, че дори да се случи чудото и Жул да оцелее, то той ще изкара остатъка от живота си във вегетативно състояние. Според публикуваните по-късно данни от Международната федерация по автомобилизъм в мига на сблъсъка колата на Бианки се е движела с 212 км/ч, а силата е съкрушителните 92g, измерени от специалните сензори, които пилотите от Ф1 носят в ушите си. Година по-късно нови изчисления индикират пик от 254g, а силата на удара е сравнена със свободно падане на автомобил от височина 48 метра.

В почит към Бианки Ф1 завинаги извади неговия номер 17 от употреба. Французинът стана първият човек, който губи живота си в старт от шампионата след трагичната смърт на Айртон Сена през 1994 година.