Почетният президент на Мерцедес Ники Лауда разкритикува решението на Формула 1 да въведе т. нар. кокпит с ореол от следващия сезон.

Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) оповести в сряда, че всички коли за 2018 година ще бъдат снабдени с новата система за сигурност, която би трябвало да предотврати контузии по главата.

Детайлът беше тестван в хода на цялата 2016 година, но от финалното Гран При в Абу Даби досега не се бе появявал. Във Велиокбритания без особен успех бе изпробвана алтернативата с прозрачен щит.

Фетел не хареса прозрачния щит: От него ми се зави свят

„Ние тествахме „ореола”- разработката на Ред Бул, а също така и щитът на Ферари като защита на кокпита. Нито едното, нито другото ни убедиха на 100 процентта”, коментира Лауда пред „Ауто Мотор унд Шпорт” в Германия.

„Трябва да се вземе вярното решение в такива ситуации. За мен „ореолът” е грешка.”

„ФИА направи Формула 1 колкото се може по-безопасна. Освен това опасността от летящи колела също бе до голяма степен елиминирана. Рискът за пилотите вече е минимален.”

„Ние се опитваме с всички сили да привлечем нови фенове на спортовете с бързи коли и да бъдем по-близо до зрителите. Сега това бе разрушено с подобно презастраховане”, добави Лауда.