Роднините, приятелите и един куп значими фигури от Формула 1 днес си взеха последно сбогом с починалия пилот Жул Бианки. Погребението на 25-годишния французин се състоя в Ница три дни след смъртта му в петък.

„На добър час, Жул. Когато се състезаваме, ти си заедно с нас“, написаха в „Туитър“ световните шампиони от Мерцедес.

В ница феновете се събраха край катедралата „Сен Репарат“, за да слушат предаването на церемонията, която се състоеше вътре. Сред присъстващите на службата бяха световният шампион Люис Хамилтън, неговият съотборник в Мерцедес Нико Розберг, както и Ромен Грожан от Лотус, който бе близък приятел на Бианки.

Бианки пострада през октомври 2014 година в Гран При на Япония, когато заради мокрото трасе излетя от пистата и се удари в подемна машина в зоната за сигурност. Заради тежкия сблъсък пилотът претърпя множество черепно-мозъчни травми. Той прекара следващите 9 месеца в кома, от която не можа да се събуди.

Бианки стана първият пилот от Формула 1 след Аиртон Сена, който загуби живота си зарази състезателен инцидент. Същото се случи с бразилеца през 1994 година, когато той се блъсна в една от бетонните стени на „Имола“.