Изначално чисто социалната функция на спорта е да обединява хората в техните различия, да „събаря“ преградите и да създава свят, уповаващ се принципите на честността и добросърдечността. Неведнъж в историята обаче спортът е попадал в клопката на политическите процеси и се е превръщал в една от изкупителните им жертви. И дори така е успял да си прокара път и да изплува отново на повърхността.

За една такава победа ще стане дума в следващите редове, защото на 10 август 2017 година се навършват 31 години от първото състезание на Формула 1, провело се зад „Желязната завеса“, състоялосе по време на студената война.

На днешния ден през 1986 година за първи път кръг от шампионата на Формула 1 се провежда в страна от Източна Европа. Идеята за подобен революционен ход се заражда в главата на Бърни Екълстоун още през 1983 година, като първоначално целта му е била Русия. Впоследствие бива отказан и се насочва към Унгария. Редица бюрократични и административни процедури обаче забавят реализацията на плана му, който все пак бива доведен до успешен край три години по-късно.

На 10 август 1986 година пистата „Хунгароринг“ в Унгария става домакин на скоростната надпревара, а 200 000 зрители се струпват, за да наблюдават зрелището.

Полпозишън печели Айтор Сена с Лотус-Рено, а от втора позиция от стартовата решетка започва Нелсон Пикет с Уилямс-Хонда. Битката между двамата бразилци е наистина забележителна, а в крайна сметка Пикет побеждава легендарния си сънародник, който остава втори.

От този момент насетне трасето на „Хунагороринг“ присъства неизменно в календара на Формула 1.Това е една от най-трудните писти за състезателите, с оглед изобилието на завои, липсата на много възможности за изпреварвания, както и високите температури, при които по традиция се провеждат надпреварите. „Хунгароринг“ е и втората най-бавна писта след тази в Монако.

Рекордът за най-бърза обиколка по време на състезание и по време на квалификация до днес се държи от седемкратния световен шампион Михаел Шумахер. Той го поставя през 2004 година.


Още от рубриката На този ден в спорта: 

Години преди милионите: Момчето от Сантос дебютира за Бразилия