Днес се навършват заветните седем. Седем години от дебюта на един 18-годишен хлапак в националния отбор по футбол на Бразилия. Това момче е титуляр за Сантос само от година, но вече е впечатлил със неподражаемия си стил, безкрайните си финтове на терена, дриблирането с топката, неизчерпаемата енергия. Качества, които само след 7 години ще бъдат оценени на стойност 222 милиона евро.

Барса не дава на Неймар да играе за ПСЖ, чака парите

Но да се върнем на датата 10 август 2010 година. Талантливият "кариока" бива повикан за първи път в мъжкия отбор на Бразилия за приятелска среща срещу САЩ, която се игра в Ийст Ръдърфорд, Ню Джърси. На 10 август той прави официалния си дебют за националния отбор, именно в мача срещу САЩ. Фланелката с номер 11 тежи на раменете на 18-годишния тийнейджър. Новият треньор на "Селесао" Мано Менезес е му е дал шанс, който не бива да бъде пропилян. Сензацията на Сантос излиза на терена на "МетЛайф Стейдиъм" винаги с онази леко глуповата широка усмивка. Там го очакват цели 78 хиляди по трибуните, но това не го притеснява. Единственото, което трябва да направи е вкара, а след това да им покаже новия си ефектен танц. Да, той обичаше да танцува в Бразилия след всяко едно свое попадение.

Скандална карикатура на Неймар в "Шарли Ебдо", сравниха го с панда

Не му отне много време, за да оправдае очакванията на Менезес. В 29-ата минута той успя да се добере до центрирана топка в наказателното поле и с непривичното за него засичане с глава да я изпрати във вратата на американския страж за 1:0. Разбира се, само един 18-годишен хлапак би отпразнувал попадението си с танц, без огромната обремененост и страхът от подигравки, които носят годините със себе си.

Не се учудвайте, че не се споменавамe името му. От скоро до огромна степен то се превърна в марка, струваща 222 милиона евро. Сума, която загуби своята стойност в мига, в който бе повторена повече от 100 пъти, а може би милиони пъти по целия свят. Да, Неймар ще остане рекорден трансфер може би за по-дълго време, но с темповете на развитие на футболния пазар и този рекорд ще бъде заличен.

Байерн разкри кое е по-скъпо - “Алианц Арена“ или Неймар

Момчето от Сантос се превърна в сензация по-рано, отколкото трябваше. Сега очакваме да се случи чудо в кариерата му и той да оправдае въпросните 222 милиона, ако ли не, рекордният трансфер за съжаление ще остане и върхът в неговата кариера. А седем години по-късно, момчето от Сантос е едва на 25 години и вече има зад гърба си 52 гола в общо 77 мача с фланелката на Бразилия.