Новата суперзвезда на Формула 1 Люис Хамилтън ще напусне родната Великобритания, за да избегне прекаленото внимание от страна на фенове и медии, което го съпътства през последната година. Пилотът на МакЛарън ще се присъедини към Фернандо Алонсо и Кими Райконен, които вече живеят в Швейцария.

„Там хората не те притесняват, оставят те на спокойствие и ти осигуряват пространство,” заяви 22-годишният вицешампион. „Отивам в страна, която не познавам, но ще бъде вълнуващо.”

По ирония, новината бе съобщена само ден, след като в родния град на Хамилтън Стивънидж обявиха, че ще назоват улица на негово име.

Швейцария е изключително популярна дестинация за пилотите от Формула 1, като там живее и седемкратният шампион Михаел Шумахер.

Данъчните облекчения не бяха споменати като причина за преместването на Хамилтън, но безспорно имат своето значение. Заможните граждани в Швейцария плащат значително по-малки данъци от тези във Великобритания.

Хамилтън коментира решението си, след като посети детското отделение в болница Great Ormond Street. „Беше трудно решение. Мечтата ми бе да се преместя да живея в Лондон. Ето, прекарах този уикенд при приятел в Лондон и една сутрин се събудих и знаех точно къде искам да живея,” каза той.„Там ще се срещна с нови хора, нови лица, а приятелите и семейството ми ще могат да ме посещават.”

Хамилтън се оплака, че за него е просто невъзможно да има нормален живот, след невероятния си успех като новобранец във Формула 1.„Когато се издигах, бях наясно, че ще трябва да направя някои жертви,” добави Люис.”Нямам възможност да ходя на много места – човек не може да го разбере, докато не му се случи. Нямам и много време за приятелите и семейството си – това не е нормална работа, пътуваш непрекъснато, живееш с куфар в ръка и е много трудно да балансираш.”

Хамилтън се оплака: „Не мога дори на кино да отида. Влизам в тоалетната на някоя бензиностанция и хората влизат след мен за автографи.”

Люис Хамилтън за пореден път отрече да има търкания между него и съотборника му Фернандо Алонсо. „Аз се разбирам с Фернандо, както всички други хора, които работят заедно. Не сме най-добри приятели и той не ми идва на гости, но се поздравяваме, понякога играем на Плейстейшън, хапваме заедно. В края на сезона се прегърнахме и си казахме, че сме направили феноменален сезон и е било удоволствие да работим заедно. Не знам дали ще ми бъде съотборник и догодина, но не се притеснявам. Ако е Фернандо – чудесно, но нямам специално отношение по въпроса,” завърши Хамилтън, който отхвърли всякаква възможност да премине в отбора на Ферари.