Пилотът на Заубер Адриан Сутил направи любопитни разкрития относно проблемите, които изпитва в тима си заради значително по-тежкия им болид. Германецът разкри,че заради стремежа теглото на колата да бъде намалено колкото се може повече, състезателят дори не може да кара с бутилка вода в скута.

До голяма степен незавидното положение на Заубер е обусловено от новите и значително по-тежки турбо двигатели. Така доста от отборите срещат трудности да се доближат до минимално разрешеното тегло. Затова и доста от тях се ориентираха към доста по-леки пилоти, а за хора като Сутил и Нико Хюлкенберг (Форс Индия) нещата стават доста сложни.

„По-тежките пилоти като мен бяха принудени да загубят доста килограми. Вече не мога да отслабвам повече. Не можем дори да ходим на тренировки, защото трябва да загубим малките мускулчета. Не мисля, че това е справедливо“, оплака се Сутил.

„По-дребните пилоти могат да ядат каквото поискат, но ние сме по-едри по природа и заради това търпим наказание от по половин секунда или повече на обиколка. Не защото по-дребните са по-добри пилоти, а защото просто са по-леки. Не трябва нещата във Формула 1 да стоят по този начин.“

„Да карам без напитки в колата е само един от компромисите. В Бахрейн състезанието ще продължи час и половина, но няма да имам вода. В Малайзия имах малко чай, но само толкова. Има реална опасност да припадна или да се обезводня. Караме с над 300 км/ч по правите отсечки, така че вече не е лесно. Вече не може да се гарантира, че всеки пилот работи пълноценно от физическа гледна точка“, завърши Сутил.